100-годишно яйце пазят в историческия музей в Русе

0
Дървената творба е пирографирана с шевици, цветовете са отлично запазени
Дървената творба е пирографирана с шевици, цветовете са отлично запазени

Дървената творба е пирографирана с шевици, цветовете са отлично запазени

Уникално 100-годишно яйце пазят в историческия музей в Русе. То е дървено и с цветна пирография по него са прогорени традиционни български шевици.

Декоративното яйце е украсено в стил арт деко, познат и като български модерн. Създадено е около 1930 г., със златно покритие към острата част и червен цвят към дъното, в средата изрисувано с везбен етнографски мотив.

"През този период става популярно високото изкуство да бъде пренесено във всекидневието и да се прилага върху по-прагматични неща. Така шевиците се появяват върху фасади на сгради - такъв пример е Духовната семинария в София. Шевици има още по дамските дрехи, кутиите за бижута и пудра, както дори и по войнишките кутии. През 30-те години на миналия век е била популярна тенденцията да се създава т.нар. българска стая. По-богатите българи обособяват едно от помещенията в дома си като частен музей, в който има бутафорна камина, софра и изложба на носии. През 60-те години тенденцията за шевиците върху всекидневните ни неща се завръща", разказа Искра Тодорова, уредник в отдел "Етнография" в Регионален исторически музейРусе, цитирана от България Днес.

След Първата световна война в училищата започва обучението в "български стил". Съществува и възможността да се закупуват готови изделия от професионалните училища - тъкани, мебели, пирографирани изделия. "Утвърждаването на явлението в градската социокултурна среда води до появата на други негови форми - за обзавеждане на отделна стая в "национален" стил, което включва множество изделия. Сред тях се откриват пепелници, държачи за цигари, рамки за снимки, прибори за маса - салфетници, рингове за кърпи. Дребни елементи от "националното" са пирографирани миниатюрни ниски маси, котли с кобилица. Важен елемент в интериора са и великденските яйца - с пирографирани мотиви от етнографска везба, които показват "българския стил", посочват още от музея.

Тодорова добави, че яйцето е с размерите на нормално кокоше яйце и въпреки че е на близо един век, цветовете му са много добре запазени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари