Историческият музей в Русе получи дарение от 35 пана с шевици от региона

1

Отдел „Етнография“ на Регионален исторически музей – Русе получи дарение от 35 пана, избродирани с шевици, възстановени по оригинални традиционни модели, съобщиха от музея.

Дарителката - Здравка Димитрова, повече от седем години издирва съхранени в раклите ризи и престилки на старото местно население в Русенско.

Всяка от шевиците по тези облекла, както и техниките на везане, са проучени и сътворени с почит към оригинала. Възстановените от нея шевици - около 350 броя, са публикувани в книгата ѝ „Български шевици от Русенски регион”, която беше представена пред публика на 11 май в Доходно здание.

Там беше подредена и изложба на пана с оригинали, намерили място в книгата. Част от тези пана Здравка Димитрова подари на музея в знак на дългогодишно и добро сътрудничество. Заедно с тях музеят получи и 45 броя от книгата.

Екипът на музея изказва сърдечни благодарности на дарителката както за жеста, така и за отношението и отговорността към традиционната култура и готовността за съвместна работа за опазване и представяне на традиционната култура на хърцоите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари