100 години идея, 90 години факт!

0
Днес отбелязват кръглия юбилей на Родопската теснолинейка
Днес отбелязват кръглия юбилей на Родопската теснолинейка Снимка: Андрей Деновски

"100 години идея, 90 години факт" е името на празничното пътуване, с което днес се отбелязва кръглият юбилей на Родопската теснолинейка.

Навършва се един век от идеята за нея и 90 години от потеглянето на първото влакче по линията, която към момента разполага със 125 км железен път. Чрез него тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин от Септември до Добринище.

Събитието се организира с помощта на Кристиан Ваклинов и приятели. Кристиан разказа за историята на дековилката и програмата на днешното пътешествие с нея, предаде Дарик.

"Избрахме деня случайно, тъй като историческите източници показват, че 1916 година есента е избрано Чепинското дефиле. Затова ние избрахме първата неделя на септември и евентуално ще го запазим като традиция първата неделя на септември да честваме тази годишнина", посочи организаторът.

На 4 септември редовният влак за Добринище ще бъде използван, за да се превърне в една пътуваща сцена, на която ще се отбележи голямата годишнина и кръглия юбилей.

"Тръгваме от Септември с различни участия по гарите. Идеята е Септември, Варвара, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог, Банско и Добринище, т.е. всички места по пътя, да се включат в това честване с едно традиционно посрещане с кратка програма на съответната гара и съответно изпращане на влака", обясни още Ваклинов.

Идеята на организаторите е местните хора да покажат своята съпричастност към тяхната история.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари