10-те най-популярни вида паста в света

0

Италианският кулинарен шедьовър, наречен паста, има над 300 разновидности. Огромна част от тях обаче, за съжаление, не могат да бъдат намерени в родината ни. Въпреки всичко кулинарният сайт 1001recepti.com събра в апетитна класация най-популярните видове, които можете да вкусите и закупите у нас. Според експертите от сайта не само формата, дължината и дебелината определят вида на пастата, а всеки един от тях предполага и различен вид сос. Ето 10 от най-популярните видове паста, пише 10-те най.

1. Спагети
spaghettiСпагетите са най-популярният вид паста и родното им място е Неапол. Сервират се с всевъзможни сосове и са известни в целия свят.

2. Спагетини
spaghettiniТе се смятат за предшественици на спагетите, но са много по-тънки от тях и поради това често се сервират с леки сосове, подправки и люто.

3. Лазаня
lasagnaЛазанята е един от най-старите видове паста. Представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка.

4. Талиатели
tagliatelleВид паста с форма на плоски ленти с широчина, по-голяма от тази на фетучините. Обикновено е около 8 мм.

5. Равиоли
ravioliПредставляват правоъгълничета с плънка, като тестото им може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява съответно в червено, зелено или оранжево.

 

6. Тортелини
tortelliniПроизлизат от северна Италия и най-често се поднасят със сос или бульон.

7. Канелони
CanelonesПредставляват навити на рула кори лазаня. Приготвят се, като се пълнят с плънка, редят се в тава и се заливат със сос, който да поемат и след това да омекнат.

8. Фузили
fusilliТози вид паста води началото си от Южна Италия, близо до Неапол. Специалната им спираловидна форма се среща в по-къс и дълъг вариант. По-течните сосове са подходящи за този вид паста.

9. Папарделе
pappardelleТе представляват лентички с широчина около 2 см и поради тази причина в Болоня ги смятат за твърде широки и ги наричат „лагрисиме“. На някои места се наричат също „папареле“.

10. Ригатони
rigatoniПредставляват къси, но големи тръбички, които имат набраздена повърхност. Формата и особеностите на този вид паста предразполагат за по-ароматни и силни на вкус сосове.

Източник: 10-те най
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари