10-те идеи на IKEA, които промениха света

0
Цените да завършват на 99 е иновация на ИКЕА
Цените да завършват на 99 е иновация на ИКЕА

На 28 януари на възраст 91 година почина Ингвар Кампрад, основател и собственик на IKEA.

Един от емблематичните предприемачи на 20-ти век, той успя да създаде империя на стила и достъпния комфорт: стоките на шведската марка се продават в огромни количества в целия свят.

Сега IKEA има близо 400 магазина, разположени по цялото земно кълбо. Търговската верига стана синоним на скандинавска практичност и красота, за удобно пазаруване и доброжелателно отношение към клиентите.

Предлагаме ви 10 ключови идеи и принципи наложени от компанията и нейния създател, които допринесоха да се промени светът на пазаруването.

1. IKEA - магазин за пешеходна разходка със семейството

В магазините на IKEA е невъзможно да се загубиш, но е напълно възможно да загубиш приятно там целия си ден. Не много търговски марки могат да се похвалят с това

Затова много консултанти препоръчват да не ходите в тях с деца, те могат непредвидено да увеличили разходите ви с 25 на сто.

Освен това съветват да не вземате количка за пазаруване - тя може да покачи покупките и похарченото за тях с 8 процента.

2. Осигурява чанти за многократно ползване и големи колички

Компанията дава да се разбере, че се грижи за опазване на околната среда.

И в същото време предоставя на своите клиенти празни чанти и колички, така че да могат удобно да се разхождат из магазина и да купуват всичко, което искат.

Това е много деликатен ход: празната торба или количка сякаш приканва купувача да ги напълни с покупки.

3. Те се отнасят към клиентите като със стари приятели

ИКЕА е включена в списъка на сп. Fortune за 20-те най-големи компании, в които е най-добре да се работи, тъй като в нея се осигуряват отлични възможности и бонуси.

А щастливият персонал се отнася добре към клиентите. Затова много от потребителите отбелязват дружелюбността и отзивчивостта на служителите на IKEA.

4. IKEA дава възможност да поседнете и да си починете

ИКЕА ви дава възможност да се разхождате по "уличките" на магазина, където можете да видите различни мебели и аксесоари. Но ако сте уморени, можете във всеки момент да поседнете и да си починете.

И това помага да се поддържа лоялността на клиентите, доколкото не във всеки магазин те могат просто да седят и да гледат наоколо.

И когато дългата ви разходка в магазина приключи, можете да отидете в ресторанта на ИКЕА и да опитате известните шведски кюфтета, гарнирани със сладко от горски плодове. Както и ад си купите нещо вкусно, което го има само в хранителния магазин на компанията.

5. ИКЕА предлага демократични цени

Ефектът на компромисна цена често се използва в магазините на IKEA.

Ако поставите до диван с обичайна цена и подобен диван на цена, малко по-ниска, купувачът ще избере по-вероятно втория, напълно уверен, че е направил печеливша покупка.

6. Цените завършват на 99

Ефектът на двете деветки в края на цената е известен на много търговци на дребно. Разликата от стотинките е незначителна за компанията, но за купувачите тя служи като истинска стръв.

Този ефект е открит от учени от Университетите на Колорадо и във Вашингтон, които предложили на участници в проучване да посочат какъв продукт биха избрали - за $ 2,00 или за $ 3,99.

Изненадващо, 44% от участниците избират този, който е по-скъп. 

7. IKEA предлага да реши вашите проблеми

Влиянието на ИКЕА е огромно. Фирмата се позиционира не само като продавач на мебели, но и като приятел, който ще ви помогне да разрешите всички ваши проблеми.

Всяка година повече от 780 милиона души идват в магазините на IKEA, което се равнява на населението на доста голяма страна.

8. В ИКЕА има много малки дребни и евтини стоки

Припомнете си за всички многобройни стоки за бита, които можете да купите в магазините на веригата на относително ниски цени и с прилично качество.

Това също е тънък психологически момент, използван успешно от компанията.

Подобни евтини предмети сякаш ви приканват да ги сложите в кошницата и започнете ли няма спиране - а това също са приходи за фирмата.

9. Ингвар Кампрад превърна търсенето на предимства в истински лов

Компанията продава евтини мебели, които всеки може лесно да сглоби сам.

Хората идват в магазина и се чувстват като истински ловци на съкровища, търсейки изгоди и предимства, които другаде не им предлагат.

Освен това пред касите няма рафтове, така че хората да няма къде да оставят стоките за които са размислили и искат да се откажат от купуването им.

10. IKEA продава огромно количество аксесоари

Ако купувате, например, играчки за деца в ИКЕА, то след известно време ще ви потряба контейнер за тяхното съхраняване - и такъв можете да намерите в магазините на веригата.

И така след едното следва другото при много предмети - Ингвар Кампрад е предвидил всичко, винаги ще има "още една вещ", за която няма да пожалите пари.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари