10 странни явления, за които няма да повярвате, че са се случили

1

Никак не е трудно еднообразните климатични условия да ни омръзнат, но драстичните промени, наистина могат да удивят хората. В този списък са включени някои от най-странните явления - някои са красиви, други смъртоносни и всички са спечелили човешкото страхопочитание.

1. Многоцветен сняг
През едно ледено студено утро на 2010 година гражданите на Страропол, Русия се събуждат сред многоцветен сняг, покрил улиците им. Хората гледат с шок виолетовия и кафяв сняг, който краси града. За тези, които чуват историята за първи път, може да звучи като измислица, но учените, които изследват снега, потвърждават, че е имало снеговалеж, състоящ се от цветни снежинки. Той не е токсичен, но експертите предупреждават хората да не го поглъщат, тъй като най-вероятно цвета му се дължи на това, че е събирал прах от Африка. Той достига главозамайваща височина в горните слоеве на атмосферата и се слива с обикновените облаци, носещи снега. Това взаимодействие причинява красиво оцветен сняг. Най-интересното е, че това не е първият път, в който такова явление се получава - през 1912 година пада черен сняг в Аляска и Канада. Черният цвят се получава благодарение на вулканична пепел и камъни, които са примесени с облаци.

2. Супер торнадото
През 2012 година масивна и голяма буря предизвиква няколко гръмотевични бури и мощни ветрове, които разрушават Запада и средния Атлантик. Този ужасяващ вид буря е наречен "derecho", а специално тази през 2012 учените окачествяват като супер "derecho", заради силата й. Основната причина за супер бурята е жегата в този район, съчетана с вълненията на водната повърхност. За щата Вирджиния щетите са големи - кабели се прекъсват като клонки, камионите хвърчат все едно са направени от картон, а 13 човека загиват. "Derecho" са много редки в този район - веднъж на 4 и повече години. Друго изключително силно и разрушително "derecho" се появява в САЩ през 2009 година. Бурята преминава 1000 мили за ден, оставяйки няколко загинали и много ранени. Ужасяващия брой от 45 торнадота удрят земята по време на тази буря.

3. Снежни гръмотевици
Гражданите на източния бряг на САЩ преживяват една обикновена снежна буря през 2011, когато изведнъж стават свидетели на светкавици и гръмотевици по време на снеговалежа. Снежните гръмотевици се случват пред очите им. Те приличат на нормална буря, получават се от възходящото движение на влажния въздух - комбинация от влажен въздух и по-висок хладен, който предизвиква светкавици и гръмотевици. Именно по тази причина снежните гръмотевици са редки - тъй като приземните температури при снеговалеж не са високи, а ниски. Учените установяват, че появата на снежни гръмотевици води и до по-тежки снежинки.

4. Цветна слънчева буря
Всички сме чували за северното сияние, което се появява под формата на сини и зелени светлини в небето. Понякога обаче, слънчевите бури са толкова наситени, че причиняват оптична промяна в цветовете и може да се получи на места, където хората никога не са виждали подобно явление. През 2012 година цветна буря създава невероятно красива зора над езерото Кратер в Орегон. Този феномен променя местоположението си като след това се вижда в Мериленд и Уисконсин, а по-късно в Канада и по пътя си към Арктика.

5. Торнадо близнаци
Торнадо се появява някъде по света всяка година, но торнадо близнаци се появяват веднъж на 10-20 години. Когато възникнат предизвикват масивни разрушения. Гражданите на Пилгър в Небраска за първи път виждат как силата на това торнадо може да унищожи всичко само за няколко минути. Този феномен възниква през 2014 година, убивайки дете и ранявайки 19 други човека. Съществуват различия в теориите на учените относно възникването на торнадо близнаци. Някои експерти смятат, че причината е оклузия. Те се появяват, когато едно торнадо се завърта около студен въздух. Когато започне да се вихри, то създава второ самостоятелно торнадо. Това се случва, когато се отделя много енергия в бурята. Без значение каква е причината, едно е сигурно - те са смъртоносни.

6. Густнадо
Густнадо е термин, който се използва за торнадо, напълно отделно от бурята, което се "размножава". През 2012 година няколко густнадо възникват на магистрала в Уисконсин. Това рядко явление изумява местната пожарна, която се втурва на попадналите в бурята хора. Густнадото не е силно, колкото торнадото и се образува, когато дъждовните капки донесат хладен въздух във вътрешността на бурята. Образува се и с намесата на вятър. Тежкото густнадо се получава, когато пренесения студен въздух се смеси с горещия, който е по-долу. Те траят няколко минути, но въпреки това са способни да нанесат големи щети.

7. Инверсия на облаците
Точно след Деня на благодарността през 2013 година, посетителите на Гранд Каньон забелязват нещо необичайно - каньона се изпълва с гъста мъгла. Туристите са още по-шокирани, когато мъглата се пренася в парка и в крайна сметка формира нещо като водопад от облаци. Тази аномалия е по-известна като инверсия. Получава се, когато студения въздух се задържа на повърхността на земята, а топлия се издига нагоре. Инверсията в Гранд Каньон се получава след преминала буря, която оставя земята изстудена. Когато топлия въздух започне да се издига се получава красивото явление. Работещите в парка споделят, че подобни, но по-малки инверсии се случват често, но толкова голяма, че да запълни целия Каньон се случва единствено на 10 и повече години. Феномена продължава цял един ден.

8. Слънчево цунами
2013 година очевидно е благоприятна за редки метеорологични явления. В средата на годината два сателита улавят нещо необичано да се случва на слънцето. Цунами се търкаля по повърхността му като реакция от изтласквана материя в Космоса. Слънчевото цунами предоставя на учените по-голяма възможност за разбиране на динамиката на цунами и как те се случват на Земята. Японския сателит "Хиндо" и Обсерваторията по слънчева динамика изучават процесите, които протичат на Слънцето. "Хиндо" е събрал достатъчно доказателства, за да могат експертите да разберат защо короната на Слънцето е с хиляди градуса по-гореща от неговата повърхност. Този инцидент е същия като цунамито на Земята след земетресение. Тези вълни са изключително редки, което прави слънчевото цунами феномен.

9. Супер рефракция
Също през 2013 хората, живеещи в Охайо се събуждат една сутрин и осъзнават, че могат да видят всичко кристално ясно чак до Канадския бряг. Това не би било възможно при нормални обстоятелства заради извивките на земната повърхност. Те успяват да виждат до Канада благодарение на рядък феномен, познат като супер рефракция, при което светлинните лъчи са с наклон надолу, към Земята. Това е така заради промяната в плътността на въздуха. Заради този светлинен наклонен могат да бъдат видени далечни предмети, които принципно е невъзможно да бъдат видени. Канадския бряг се е виждал на повече от 80 километра разстояние.

10. Атмосферно блокиране
Това е може би най-рядкото метеорологично явление на Земята, което е добре, понеже е и едно от най-опасните. Получава се, когато системи с високо налягане заседнат и не могат да се придвижат на друго място. В зависимост от тима на системата, може да доведе до наводнения или много горещи и сухи условия. Пример за атмосферно блокиране е този от 2003 година по-известен като Европейската гореща вълна, която убива 70 000 души. Системата с високо налягане, която засяда, е изключително мощна. През 2010 година 15 000 руснаци са убити от гореща вълна, причинена от друго атмосферно блокиране. През 2004 в Аляска причинява толкова високи температури, че ледниците започват да се топят с ужасна скорост, а големи пожари възникват в същия район.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари