10 широкоразпространени заблуди в България

0

Най-голямата заблуда – че друг е виновен за неуспеха ти.“ Колко точно казано, нали?! Самата Майка Тереза е автор на това прозрение, разкриващо една от най-разпространените заблуди в света, пише 10-те най.

Нямаш пари, нямаш работа, гаджето ти те оставило… Много малко хора биха потърсили причината за сполетялото ги нещастие или неуспех в себе си. А най-вероятно тези, които го направят и спрат да се самозаблуждават, те ще успеят следващия път. Реално погледнато самозаблудата е най-удобното извинение на слабите хора, а заблудата е най-удобният начин да се управляват слаби и самозаблудени хора. Така е и в страната ни през последните близо 50 години…

Заблуждаваха ни, че сме добре и в разцвет, после, че вече сме свободни и демократизирани, после, че положението е такова, защото сме в преход, после, че виновни за лошото положение в страната са предишните управляващи и т.н… в очакване на следващата заблуда. Ето и 10-те най-разпространени у нас заблуди, които най-вероятно и вие с времето сте прозрели.

1. Българките са най-красивите жени в света
Това определено е едно от най-разпространени погрешни схващания у нас! Да, в България има красиви жени, но те не са най-красивите в света. Реално погледнато такова определение не може да бъде дадено за нито една страна, поради редица съображения. Красиви жени има на всякъде, а най-малкото България все още няма победителка в конкурса „Мис Свят“.

2. Чалгата е виновна
Както човек се повлиява от книгите, които чете, така се повлиява и от музиката, която слуша. Но всеки сам може да определи на кой герой да симптазира, коя книга да повлияе на убежденията му и коя просто е прочетена само за разнообразие. Така е в музиката – ТИ сам избираш кой е твоят стил, който да слушаш и на който да подражаваш. Точно поради тази причина чалгата или поп-фолкът като музикален жанр не би могъл самостоятелно да е виновен за повечето от нещата, за които е обвиняван. Това е една индустрия, като всяка друга. Във формирането на един човек като зрял участник в обществото, формирането на ценностната му система и нравствени идеали, много по-важна роля играе семейството, училището, обкръжението и в някои случаи религията. И след всичко това човек сам за себе си решава какъв да бъде в живота.

3. При Тато беше по-добре
Българинът определено има къса памет. Голяма част от сънародниците ни, живели по времето на комунизма и сега, правейки съпоставка установяват, че тогава са живеели по-спокойно и са се чувствали по-сигурни. И това е нещо, което никой не оспорва, но времето при тях е заличило всички несправедливости и несгоди, търпени тогава. Не, при Тато не беше по-хубаво. И в подкрепа на това, тази година попаднахме на повишен интерес към страниците на несъществуващи вече силови групировки. Е, сега кажете, че и със СИК и ВИС ви е било хубаво!

4. От гласуването зависи бъдещето
Ами, за съжаление, реалността на съвсем наскоро отминалите избори показва, че това не е така. Както се вижда с 35% избирателна активност изпратихме евродепутати, а с 49 на сто наредихме 43-тото народно събрание. И бъдещето на гласувалите и на негласувалите ще бъде еднакво…

5. Държавата НЕ ни е длъжна
images_Images_izednici-8През последните години се наслушахме как държавата не ни е длъжна. Ние пък мислим, че това не е така. Когато ти си бил добросъвестен гражданин на тази страна, платил си си данъците, здравните осигуровки и изобщо изпълнил си всички свои задължения, държавата в отговор трябва да изпълни своите. А то какво се получава – ти си добросъвестен, а държавата, във всичките си проявления, ти обръща гръб, а от телевизора ти казват, че това е нормално. Ами не е!

6. Българите са трудолюбиви
Това е от клишетата, останали от времето на комунизма. И също толкова невярно, колкото, че българките са най-красивите жени. Но това, разбира се, не означава, че сме мързеливи или грозни.

7. България е привлекателна туристическа дестинация
България има богато културно наследство и красива природа – да, но България е привлекателна туристическа дестинация – не. У нас куца инфраструктурата, а от обслужването в туристическите зони е под всякаква критика, за сметка на цените, които са надути на макс. Та, България рядко е привлекателна туристическа дестинация за самите българи, които напоследък по-често предпочитат да почиват през лятото в Гърция и Турция.

8. Българите са гостоприемни
Ако някога това е било вярно, то със сигурност вече не важи. Безпаричието и лъжите на всяка крачка доведоха повечето ни сънародниците до озлобление, а злобният човек няма как да бъде гостоприемен.

9. Българите са родолюбци
Ако попиташ който и да е средностатистически българин, той ще отговори, че е родолюбец. То и какво друго да отговори, при така поставения въпрос. Родолюбието на повечето наши сънародници обаче стига до споменаването на Левски, Ботев и „България на три морета“.

10. Ние сме сред нациите с най-много висшисти
Със сигурност през последните няколко години не сме в топ 10 на държавите с най-много висшисти. По-важното в случая е колко от тези кадри се реализират в дисциплината, в която са специалисти и колко от тях остават да живеят и работят в България.

Източник: 10-те най
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари