10 признака, че душата ти е много изтощена

2
Симптомите наподобяват първите признаци на депресията
Симптомите наподобяват първите признаци на депресията

Когато преминаваме през дълъг период на голям физически и емоционален стрес, душите ни започват да се чувстват статични, натежали, почти депресирани... или поне симптомите наподобяват първите признаци на депресията.

И колкото и да ни се иска да се стегнем и да продължим да бъдем позитивно и енергични, често се чувстваме чисто и просто изтощени и безсилни. Тогава започваме да смятаме, че има нещо притеснително във физическото ни състояние и може би имаме здравословен проблем, но истината се оказва друга...

Причината за тези симптоми не е депресията или някакво заболяване. Причината е, че душата ни, също като счупените кости, има нужда от време, за да заздравее след нанесените удари на съдбата и ежедневието върху нея. Душата не може да се види или да се докосне, но е също толкова важна структура от нашата същност, колкото са сърцето и мозъка, пише Edna.bg.

Ето защо трябва да ѝ обръщаме повече внимание, да ѝ даваме заслужена почивка и да приемаме сериозно знаците, които ни подава.

Ако пренебрегнем тези знаци и не обръщаме внимание на тази липсва на енергия и вдъхновение, то това може да доведе до сериозни последствия за психиката ни като паник атаки и различни депресивни състояния. 

Как да разпознаете признаците, че сте претоварили себе си и психиката си и какво да сторите, за да си помогнете.

1. През целия ден имаш желание единствено да се върнеш в леглото и да си лежиш. Често подремваш и ставането сутрин е изключително трудно. През нощта не спиш добре и сънуваш много.

2. Изпитваш болки в цялото тяло. Може да се чувстваш замаяна, напрегната, да те боли стомахът, зрението ти да е замъглено и да те боли главата често и без причина.

3. Когато някой те попита "Какво ти е", ти не знаеш как да отговориш на въпроса, защото не можеш да определиш чувствата, които изпитваш. Знаеш, че нещо се случва вътре в теб, но не можеш да опишеш какво чувстваш и защо нямаш никаква енергия.

4. Често забравяш и се чувстваш "отнесена", защото тялото и емоциите ти не са в синхрон.

5. Всичките ти емоции са засилени. Плаче ти се без причина и често имаш чувството, че ще се пръснеш от емоции.

6. Получаваш паник атаки и постоянно си под напрежение.

7. Чувстваш се самотна, макар да си сред хора. Започваш да се съмняваш в хората около теб и не си сигурна на кой можеш да разчиташ.

8. Обсебена си от ревностни и горчиви мисли и се дразниш на всичко, което се случва около теб, макар по природа да си спокоен и благ човек.

9. Чувстваш се слаба и всяко движение е огромно усилие за теб. Липсва ти енергия, а спортуването вече не ти носи никаква наслада, а изглежда като непосилна задача.

10. Често се чувстваш изплашен и несигурна в бъдещето си. Понякога си толкова изтощена и изцедена, че искаш само да си събереш нещата и да започнеш живота си отначало, защото в сегашното положение нищо не те радва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари