10 причини, заради които да спрем да се взираме в телефоните си?

0
Увреждат очите, мозъка, гръбнака, ръцете…
Увреждат очите, мозъка, гръбнака, ръцете…

Увреждат очите, мозъка, гръбнака, ръцете…

Ако някой ви беше казал преди 50 години, че най-голямата промяна в близко бъдеще ще са телефони, които ще носим в джобовете си, вероятно нямаше да му повярвате. Днес обаче смартфоните промениха драстично начина ни на живот, пише nbox.bg.

С голямата сила обаче идва и голяма отговорност. Учените вече предупреждават, че продължителното взиране в дисплеите на мобилните ни устройства вреди не само на здравето ни, но и на социалния и интелектуалния ни живот.

Ето 10 причини, заради които да спрем да се взираме в дисплеите на мобилните си телефонии.

  1. За да предпазим очите си

Лабораторните експерименти показват, че продължителното излагане на HEV светлина (като тази, излъчвана от LCD екраните) вреди на ретината на окото. И колкото по-близо е екрана до очите ни, толкова повече от тази радиация се абсорбира от тях.

  1. За да запазим положителното си настроение

Редица изследвания доказват, че мобилните устройства ни правят раздразнителни и развалят настроението ни само след десетина минути взиране в дисплеите им.

  1. За да предпазите нероденото си дете

Това не се отнася до всички разбира се, а важи само за бременните жени. Продължителното използване на смартфон или таблет, може да увреди плода.

  1. За да се предпазите от бактерии

Почти всеки предмет до който се докосваме е ‘посипан‘ с бактерии, но смартфоните носят допълнителни опасности, защото ги държим в непосредствена близост до нашите уши и уста.

  1. За да се предпазите от болки в гърба и раменете

Всички знаят, че мобилните телефони промениха света, но дали осъзнаваме до каква степен е в сила това. „Text Neck“ е нов вид медицинско понятие, което се появи през последните няколко години. С него се описват болките в гърба и шията след продължително взиране в дисплеите на мобилните ни джаджи.

  1. За да не катастрофирате

Текстовите съобщения и шофирането са бедствието на 21 век. Хората, които използват своите телефони зад волана удвоят вероятността от катастрофиране. Разбира се, всичко което ви разсейва докато шофирате е голям проблем, но мобилните устройства са особено обезпокоителни, защото те непрекъснато ви уведомяват и отнемат вниманието ви от пътя.

  1. За да не увредите ръцете си

През 2013 година се появи нов термин – „text claw“. С него се описват спазмите и болезнеността в ръцете, причинени от твърде много използване на мобилен телефон.

  1. За да не халюцинирате

Случвало ли ви се е да усетите вибрацията или да чуете звука на телефона си, но да установите, че никой не ви е търсил? Това явление се определя като синдром на фантомното звънене. Специалистите обясняват, че той е породен от продължителното използване на мобилните ни устройства.

  1. За да предпазите мозъка си

Едно скорошно проучване установи, че когато мобилните устройства са в близост до нас, мозъка ни се увеличава с около 7%. На този етап обаче не се знае каква е причината за това, нито какви могат да бъдат последиците от това. Това, което знаем е, че радиацията наистина е опасна и причинява различни злокачествени заболявания.

  1. За да успеете да свършите задълженията си

Мобилните устройства са постоянно в нас и изкушението да се позабавляваме с тях е огромно. А времето минава неусетно и обикновено това е за сметка на ежедневните ни задължения.

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари