10% от зрелостниците в Русе получили двойка на матурата

0
10% от зрелостниците в Русе получили двойка на матурата

Абитуриентите, които са се явили на провелите се през май държавни зрелостни изпити в Русенска област са 1718, сочи справка с интернет страницата на Регионалния инспекторат по образование, пише "Топ новини". От тях не са се справили 139 младежи, а пълни шестици са получили 45. Процентно получилите двойки са около 10%.

Най-масов е задължителният изпит – по български език и литература (БЕЛ), който са положили 1688 завършващи средното си образование. Двойките по него са 94, а пълните шестици – само 7. Общият средният пък е добър 4,20.

Най-малко ученици са се явили на матурите по френски език и предметът физика и астрономия. По трима зрелостници е имало в изпитните зали. И по двата предмета няма двойки, но липсват и пълни шестици. Общият успех по френски обаче е най-високият от всички матури - отличен 5,63, а по физика – много добър 5,06, като по този показател предметът се нарежда на четвърто място от всички 13 матуритетни предмети.

На следващо място в класацията за най-малко предпочитаните изпити попадат тези по испански език и химия и опазване на околната среда. На тях са се явили по 7 зрелостници, като по испански няма нито двойки, нито пълно 6, а общият успех е висок – много добър 5,18. Много добре са се справили и явилите се на изпита по химия, макар че общият им успех е под 5,00 – те имат 4,78, с една двойка и нито една пълна шестица.

Като цяло интересът към матурите по чужди езици е нисък, с изключение на английския. По този предмет изпит са положили 454 човека, от които двойки имат 17, а пълен отличен 6. Общият успех е 4,72.

По немски обаче са се явили само 22 деца, а по руски 21. И по двата предмета няма нито една двойка, пълните шестици по славянския език са две, а по западния – само една. Въпреки това общият успех по немски език е по-висок, отколкото този по руски – съответно много добър 5,33 и 4,91.

Изненадващо нисък е интересът и към историята и цивилизацията – само 63 души са положили матура по този предмет, като слаба оценка са получили 4 души, пълни шестици няма. Общият успех е добър 3,95.

Философският цикъл също се „радва“ на слаба популярност сред завършващите – само 80 от тях са пробвали късмета си на тази матура. От тях двойка имат 4 ученици, пълни шестици няма, а средният успех е добър 4,11.

Малко повече ученици – 86, са отишли на изпита по математика. От тях четирима имат двойки, а 22-ма пълно 6. Общият успех е много добър 4,99.

Като по-масови изпити са се очертали география и икономика и биология и здравно образование. По първия, матура са положили 456 деца, а по втория – 516. По география двойките са 88, пълни шестици няма, а успехът е 3,66. По биология има 21 слаби оценки, 14 шестици и общ успех – добър 3,97.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари