10 органа в човешкото тяло, които са напълно ненужни

0
С течение на хиляди години човешкото тяло се е променило значително и еволюирало
С течение на хиляди години човешкото тяло се е променило значително и еволюирало

С течение на хиляди години човешкото тяло се е променило значително и еволюирало до формата, която всички днес познаваме.

През цялото това време част от органите са загубили своята важност и функция и днес са напълно ненужни, пише Vesti.bg

Трети клепач

Тази малка гънка на очната ябълка се намира във вътрешния ъгъл на окото. За повечето бозайници този орган функционира пълноценно и може да се забележи при пилета, гущери, акули и други. Третият клепач произвежда специално вещество, което събира чужди тела, като прах и мръсотия, които влизат в окото и могат да причинят увреждане на роговицата. След това тези чужди тела се преместват в сълзотворните проходи, а на сутринта са готови за изваждане от окото. 

Синуси

Лекарите не знаят много за функцията на синусите. Ясно е само, че имаме твърде много. Наличието им се обяснява с това, че костите, в които се намират синусите, са изградени на принципа за постигане на максимална здравина при минимално количество костно вещество. Според някои теории синусите може би предпазват очите ни от вътрешното налягане или пък ни помагат да променяме височината и тона на гласа си.

Еректур пили

Представлява група мускули под повърхността на кожата, които карат космите да се изправят. При някои животни тези мускули изпълняват важна функция, която действа като изолация от външната среда. Други, като таралежите, ги използват като защитен механизъм, когато има някаква заплаха.

Към момента, благодарение на тях, ни побиват тръпки. В днешни дни тяхната функция при хората отдавна е загубила значение заради еволюцията на човешкото тяло

Мъжки зърна

При мъжете зърната на гърдите нямат особено значение, освен като ерогенна зона. Всички хора имат зърна, защото гърдите започват да се развиват в съвсем ранна фаза на ембрионалното развитие, още преди активизирането на гените, които програмират човешкия пол, това се случва около шестата седмица след оплождането на яйцеклетката. Зърната са еднакви и при мъжете и при жените и имат множество нервни окончания, но за разлика от женската анатомия, при мъжете те нямат никаква специална функция.

Виж останалите 10 органа във видеото:
 

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари