Как емоциите са свързани с вътрешните ни органи?

0
Според китайската медицина емоциите характеризират телесното здраве
Според китайската медицина емоциите характеризират телесното здраве

Емоционалният фон на човек се формира не само въз основа на опит, чувства и впечатления.

Според китайската медицина, вътрешната хармония и спокойствието помагат за пълноценно здраве, пише psychologies.ru, цитиран Лекува.нет

Китайската медицина винаги е обръщала много внимание на връзката между духовното и физическото. Как нашите вътрешни органи предават състоянието си на човешките емоции? И, обратно, какви емоции показват възможна патология на здравето?

В китайската медицина емоциите са чувствителната настройка, която може да се използва за характеризиране на телесното здраве. Ако човек е абсолютно здрав и активен, той адекватно възприема средата си, радва се на нея. Но ако систематично изпитва определени негативни емоции, това е тревожен знак: нещо е неуравновесено в тялото и протича нежелан процес.

Спокойно, само спокойно…

Според опита на китайската медицина, здравият, емоционално стабилен човек има:

– Правилната структура на тялото (красива стойка). Гръбначният стълб е оста, която поддържа тялото, а здравословното функциониране на органите и системите зависи от неговото състояние. Науката потвърждава, че всички органи и системи се контролират от мозъка, а последният от своя страна предава команди „към периферията“ през гръбначния мозък, разположен в гръбначния стълб.

Система от нерви се разклонява от гръбначния стълб, по протежение на които сигналите отиват директно към органите. Има и обратна връзка, когато мозъкът получава информация за „състоянието на нещата“ по периферията чрез нервите. Ако стойката има патологии (ярък пример в този случай е заболяването сколиоза), контактът между мозъка и органите се случва с усложнения, което е изпълнено с нарушения в баланса, поява на емоционална нестабилност и в крайна сметка – наличие на болест.

Ето защо практикуването на Ци гун, специална гимнастика, която помага за оптимизиране на хармоничната структура на тялото, е от ключово значение за здравето на душата и тялото сред китайците.

– Активно кръвообращение – опитът на китайската медицина гласи, че кръвта пренася ци енергия през нашето тяло, като същевременно подхранва органите и системите. Значението на доброто кръвообращение трудно може да бъде надценено: един от документите на Световната Здравна Организация (СЗО) показва, че огромната част от неразположенията напредват поради стагнация на кръвообращението.

– Натрупване на енергия – онази жизнена сила, която ви позволява да работите, да преодолявате трудности и да имате физическа сила. На Изток има специални техники на дишане, насочени към получаване и акумулиране на необходимата енергия. Китайската медицина казва, че човек черпи сила от три източника: сън, храна и дишане. Когато първите два източника са в здравословен баланс (човек получава достатъчно сън и пълноценна храна), можете да положите минимални усилия за изучаването на дихателните техники. Последното ще осигури на тялото допълнителна енергия.

Нервен съм: за какво говори това?

Какво може да означават резките промени в настроението, систематичните атаки на агресия или хроничната тъга? Могат ли да са свързани със здравето? Както знаете, в китайската медицина всяка емоция оказва влияние на работата на определен орган. Например:

– Гняв, агресия – това са емоции, които са свързани с черния дроб. Връзката на емоцията и органа, според китайските лечители е „двустранна“. Това означава, че пациент, който е диагностициран (или ще бъде диагностициран) с чернодробна болест, систематично изпитва гняв към хората около него. Когато черният дроб е здрав, но човекът все още е предразположен към гняв, това предполага, че тялото има определен дисбаланс, водещ до разрушаване на черния дроб. В резултат на това тази емоция сама по себе си предизвиква болестта.

– Страст към самовглъбяване и размисъл – предполага се, че има патологии на далака или, ако се придържате към посочения начин на мислене, заболяването ще се появи много скоро. Такива хора са склонни да преувеличават проблемите вътре в себе си, да водят болезнен и безкраен вътрешен диалог. Ситуацията може да се коригира чрез излекуване на далака. Добре е, ако терапията се провежда в комбинация с медитативни практики, които ще помогнат за спиране на вътрешните диалози и ускоряване на възстановяването.

– Конфликти с родителите – изглежда очевидно е психологически проблем, който психолозите свързват с травматични събития от детството. Китайските лекари свидетелстват, че бъбреците са органът, който отговаря за връзката ни с предишни поколения. Ако има дългогодишен конфликт с по-възрастни роднини е възможна патология на бъбреците. Затова китайската медицина съветва да не се търсят причините за кавгите с близките, а да се открият възможности за хармонична комуникация с тях и получаване на положителна енергия.

Упражнение срещу тъга

Ученията на китайската медицина казват, че емоцията на тъгата е свързана с белодробната функция (дихателната система). Дисбаланс на белите дробове е доста трудно да се разпознае, докато не започне да напредва към хронично състояние. Ако човек буквално не диша напълно, определени лобове на белите дробове не участват в дихателния механизъм, и това се отразява в продължително състояние на тъга. Но с течение на времето тази патология може да доведе до определени клинични прояви.

Как да оставим белите дробове да получат повече въздух и да забравим за трайната тъга?

Ето едно упражнение от източната практика чигонг.

Трябва да седнете на удобен стол, да се облегнете на него, да наклоните главата си назад и да разперете ръцете наляво и надясно (ръцете трябва да са отпуснати, леко свити в лактите, лактите насочени надолу и дланите нагоре). Трябва да се опитате да си спомните последната ситуация, която ви е натъжила наскоро. Поемете три дълбоки вдишвания. Насочете вниманието си към това как се разтваря и постепенно изчезва този неприятен спомен. Ако изведнъж отново се върне същата тъжна емоция, трябва да повторите упражнението, докато от него не остане и следа, давайки възможност на тялото да диша свободно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари