10 етнически гърци са убити тази нощ край Мариупол

0
Спрете веднага бомбардирането, заяви гръцкият премиер
Спрете веднага бомбардирането, заяви гръцкият премиер Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още десет етнически гърци са били убити при продължаващата руска инвазия в Украйна в събота през нощта, съобщава вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Според информацията те са били убити по време на руски въздушни удари в град Мариупол, в южната част на Украйна.

Гръцките политици единодушно осъдиха руските удари в събота през нощта.

"10 невинни цивилни от гръцки произход убити днес от руски въздушни удари до Мариупол. Спрете веднага бомбардирането", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в послание в социалните мрежи.

"Още невинни хора убити в Украйна. Най-дълбоки съболезнования на семействата на нашите сънародници, които бяха убити. Руската инвазия трябва да бъде прекратена незабавно. Ние трябва да се върнем на пътя на дипломацията", заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Президентът на Франция също реагира. "Не само народът на Украйна скърби днес заради войната, предизвикана от Русия, но всички хора в Европа. Днес с тъга мислим за Гърция, която несправедливо загуби десет члена на своята общност, които живееха в украинския град Мариупол, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Има и шест други жертви сред гръцката общност в Украйна, сред които четири в село Бухас в региона на Донецк и двама в Сартана в покрайнините на Мариупол, посочва " Катимерини".

Министерството на външните работи на Гърция привика вчера руския представител в Атина и заяви, че нееднозначно осъжда бомбардирането на цивилни в Сартана, град край Мариупол, което доведе до смъртта на двама етнически гърци и раняването на шестима други, сред които и дете. Генералният секретар на гръцкото външно министерство Темистоклис Демирис протестира остро по телефона пред руския посланик в Атина Андрей Маслов, заяви министерството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Eeeee
    Qqq, не зная на какви години сте, но някои не сме забравили мутрите, трафикантите на женска плът и наемниците за знакови убийства през 90-те години от коя държава идваха основно, не от Русия.
  • -2
    2
    Qqq
    Не, глупако, самовзривили са се, жертвайки се за да изкарат лоши иначе мирните московци.
  • 3
    1
    Dobre de
    Сега, според прпагандата трябва да ни подведат да мислим, че руснаците са ги убили ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари