1 милион лева за артисти, близки на ГЕРБ

0
Властта тайно награди 65 звездни музиканти, поети и композитори
Властта тайно награди 65 звездни музиканти, поети и композитори

В продължение на три години те ще получават месечни суми от 350 до 500 лева

Правителството ще изплаща държавни парични награди на 65 творци в следващите три години. Става дума за месечни суми от 350 или 500 лв. на наши певци, композитори и поети, които ще се дават по закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация. По този закон обикновено се отпускат персонални пожизнени пенсии на големите ни творци, но в него има предвидено и отпускането на парична награда за период до 3 г., като тази възможност досега се е прилагала рядко. Решението е взето на 3 февруари, но за него се разбра едва след като се появи в деловодството на Народното събрание и в правната система на Министерския съвет, като първи го съобщиха Новините.бг.

Сумата е скромна - 1 045 800 лв. за целия период на отпускане. Всички в списъка са певци, композитори, музиканти или свързани по друг начин с естрадата - Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефка Берова, Ваня Костова, Веселин Маринов, Диана Дафова, Кирил Маричков, Етиен Леви, Петя Буюклиева и т.н. Парични награди има и за поетите, награждавани на конкурси за българска песен Александър Петров, Найден Вълчев, Недялко Йорданов, съпругата на организатора на "Златния Орфей" Генко Генов - Дариана Генова, журналистът Иван Тенев.

Прави впечатление, че решението не бе оповестено официално по обичайните канали. Няма го нито в дневния ред на въпросното заседание, нито в справката с взетите решения.

На 3 февруари премиерът Бойко Борисов два пъти се е включвал с видео от заседанието във "Фейсбук", за да се похвали, че отпуска пари за училища, общини и пр. Нито дума обаче няма за жеста към творците, което е нехарактерно за премиерския стил - получателите на пари от правителството често присъстват на заседанията и чинно се отнемат с благодарности.

Няма яснота и как са определени сумите. 42-ма творци ще получават по 500 лв. месечно, а 23-ма - по 350 лв. месечно. Обикновено в такива случаи правителството отпуска максималната сума, която и тази година е 700 лв., и то под формата на пожизнена пенсия. Кухнята на подобни решения е потайна - малко се знае по какви критерии и кой предлага творци за награда. Въпросът се възприема болезнено в гилдията, като повод темата да се повдигне напоследък бе и кончината на Филип Трифонов, който преди няколко години сам поиска пожизнена пенсия от министерството на културата, но му бе отказано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук