1 500 по-малко са сватбите на година, заради пандемията

0
Младоженци в Русе вместо букети, събират дарения за нуждаещи се деца и младежи
Младоженци в Русе вместо букети, събират дарения за нуждаещи се деца и младежи Снимка: Фейсбук

В Русе не искат букети, а книжки и играчки

Напоследък в Русе се забелязва тенденцията младоженците да молят гостите си да не носят букети. Деница и Лулчо Георгиеви например поискаха от близките и приятелите си вместо цветя да донесат на сватбата детски книжки и играчки, които после дариха на Комплекса за социални услуги. Друга двойка пък вместо букети събра 600 лева за деца и младежи с увреждания. От март 2020 г. до март 2021 г. в ритуалната зала в Русе са сключени 46 брака, казаха от Бюрото за радостни услуги към Общинското предприятие „Обреден дом“. За 2019 г., когато нямаше коронавирус, във вечна вярност са се врекли 60 двойки. Това обаче са само браковете в ритуалната зала на сватбения дом, където услугата се заплаща. Много двойки, особено в пандемията, предпочитат да сключат граждански брак в общината, без да плащат, но пък могат да поканят само четирима души, пише Монитор

Пандемията отказва по 2000 младоженци на година

Пандемията стопи сватбите, показват данните на обредните домове в страната. Пред „Телеграф“ от Столичния дом за радостни обреди съобщиха, че към началото на октомври бракосъчетанията в София за тази година са 3394. Миналата са били 4372, а през 2019 г. - 5887. Статистиката показва, че венчавките намаляват с 1000 -1500 на година, което означава поне 2000 младоженци по-малко.

Спомен

Основна причина според служителите на обредните домове е пандемията от коронавирус. „Бракът е не само ритуал и юридическа конструкция, а и един от най-важните и красиви поводи хората да се съберат с роднини и приятели, да си създадат спомени за цял живот“, коментира пред „Телеграф“ Любомир Ковачев, директор на Столичен дом за радостни обреди. Все пак данните до момента показват оптимистична тенденция – спадът на сватбите тази година ще е по-малък в сравнение с миналата. Отпускарските месеци август и септември са най-натоварени откъм бракосъчетания. Очаквано по-малко са желаещите за октомври, ноември и декември. Денят на изборите – 14 ноември, не е от желаните дати за брак, става ясно от заявките за брак до този момент. За разлика от предишните, които бяха на 11 юли, сега в София има само две двойки, желаещи да се оженят. Най-много сватби в столицата е имало на 21 август – 73. Разбира се, има още време, но служителите в гражданското не очакват голям наплив. На 11 юли общо във всички зали на София сватбите са били 19. По-малко сватби отчитат и от обредните домове, извън столицата. 152 двойки са си закали заветното „да“ от началото на годината в община Кюстендил. Има още 7 подадени заявления за сключване на граждански брак до края на годината. Справка на общинското предприятие „Обреден дом“ показва, че от старта на пандемията сватбите намаляват. През 2019 г. общо сключените граждански бракове са 213, през 2020 г. те са били 158, а към този момент се очертават 159.

На открито

Несигурността в това, че може да бъде наложено затваряне на заведенията, е причината младоженците да изкачват с ритуала. Все още обаче си остава тенденция за ритуали на открито, като те се правят или в самия ресторант, където се провежда тържеството, или на емблематични места за Кюстендил, като крепостта Хисарлъка“, обясняват ритуалчици. През тази година най-много граждански бракове са сключени през месеците август и септември, съответно – 17 и 14 броя. Причината за това е най-вече сезонът на отпуските.

Без опашки пред олтара на 10. 10. 2021 г.

Датата 10.10.2021 г. не се оказва много желана от младоженците въпреки повторенията на цифрите. За първи път семействата в Кюстендил не залагат на съвпадение в цифрите за ритуала. Ако преди години те предпочитаха подобни дати, то сега за 10.10. няма заявена нито една сватба на територията на общината. В София има 17 заявени женитби. Сватби на т.нар. сакрална дата 10.10. в Стара Загора и Казанлък няма. През октомври в двата града има записани всичко на всичко 5 бракосъчетания, всички те са извън ритуалната зала.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари