Северна Корея: Тръмп ни обяви война!

0
Ще се отбраняваме, дори ще сваляме американски стратегически бомбардировачи, независимо дали са навлезли във въздушното пространство на КНДР
Ще се отбраняваме, дори ще сваляме американски стратегически бомбардировачи, независимо дали са навлезли във въздушното пространство на КНДР Снимка: Ройтерс

Външният министър на Северна Корея заяви пред журналисти в Ню Йорк, че американският президент Доналд Тръмп е обявил война на страната му и че властите в Пхенян си запазват правото да предприемат контрамерки, включително да свалят американски стратегически бомбардировачи, независимо дали са навлезли във въздушното пространство на КНДР.

"Целият свят трябва много добре да помни, че САЩ първи обявиха война на нашата страна", каза Ри Йон Хо, цитиран от "Ройтерс", предаде Дневник.

"След като САЩ са обявили война на страната ни, ние имаме абсолютно право на контрамерки, включително правото да сваляме американски стратегически бомбардировачи, дори когато те не са в границите на въздушното ни пространство."

Министърът направи изявлението при отпътуването от Ню Йорк, където се проведе годишната сесия на Общото събрание на ООН. "Ройтерс" описва, че след това той се е върнал от колата си при журналистите и е добавил: "В светлината на обявяването на война от Тръмп, всички варианти са на масата на върховното ръководство на КНДР".

Думите на Хо идват малко след като Китай призова всички страни в кризата с ракетите и ядрената програма на КНДР да демонстрират сдържаност и "да не наливат масло в огъня".

В събота в речта си пред Общото събрание на ООН министърът каза, че след словото на Тръмп, в която той нарече лидера на Северна Корея "човекът с ракетите, поел на самоубийствена мисия", насочването на ракети срещу цели на американска територия вече е неизбежно. Тръмп отвърна, че след като е чул министъра да изказва "мислите на Малкия човек с ракетите, те няма да се задържат още дълго".

В понеделник официалната агенция на КНДР заяви, че думите на президента са "нетърпима обида за корейския народ" и декларация за обявяване на война.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари