Звезда на Народния театър си обръсна главата публично в знак на протест срещу пиарката от ДПС

5
Валери Йорданов протестира срещу политическата пропаганда в културните ни институти
Валери Йорданов протестира срещу политическата пропаганда в културните ни институти Видео: OFFnews

Валери Йорданов протестира срещу политическата пропаганда в културните ни институти

Актьорът и режисьор Валери Йорданов обръсна главата си в знак на протест срещу случващото се в Народния театър. И днес той и актрисата Албена Колева събират подписи пред театъра в подкрепа на Александър Морфов, съобщи OFFNews.

Валери Йорданов - актьор и режисьор на "Кецове" и "Шекспир като улично куче", играл Бръчков в "Хъшове" над 15 години и понастоящем - изключителен Караконджул в моноспектакъла си - направи публичен протест. Неговата акция се случва заради разрасналия се скандал в Народния театър. От вчера той и колежката му, дъщерята на Тодор Колев и актриса в Народния театър Албена Колева, събират подписи пред театъра в подкрепа на Александър Морфов.

След 7-годишно изгнание големият ни режисьор бе върнат в театъра заедно с представлението си "Хъшове" от новия директор Васил Василев. Но месеци след това Сашо написа на вратата на ПР-а на театъра, бивш ПР и на ДПС, Велислава Кръстева, "Вън", "Изчезвай", "ПР на Ахмед Доган", след като тя се появи на изборите заедно с лидера на ДПС в сянка и този кадър обиколи медиите и социалните мрежи.

Настоящият директор на театъра Васил Василев беше избран след бурна дискусия дали конкурсът е валиден, не без помощта на същите двама актьори и смелостта им да заявят публично в тогава съществуващия сайт CultureONE позициите си, и да разкажат как предният директор на театъра Мариус Донкин е забранил представленията на водещи режисьори като Сашо Морфов, Явор Гърдев, Галин Стоев, Деси Шпатова, Иван Пантелеев и др. и е свалил от афиша едни от най-добрите и обичани заглавия, държи играещи млади актьори на по 580 лв. заплата и др. Името на предния директор се асоциираше с ДПС, защото той е бил техен кандидат за общински съветник.

Конфликтът ескалира, когато културният сайт "Площад Славейков" го оповести и изсветли, пускайки снимка на вратата на Кръстева, хашлашки надраскана от Сашо Морфов. Това нямаше да е голям проблем, ако се беше решил вътрешно, смятат всички участници в конфликта. Но някой упорито го раздухваше. Оттогава, вместо да си говорят помежду си, участниците в скандала започнаха да го правят през медиите. В този контекст изключително обосновано предизвести оставката си режисьорът Явор Гърдев, също назначен от настоящия директор като част от "режисьорския триумвират" на театъра заедно със Сашо Морфов и Диана Добрева. Оставка подаде и новоназначеният драматург на театъра - именитият писател Захари Карабашлиев.

Извън скандала с политическите лица в театъра, програмата на Василев, с която той печели конкурса бе много добра, той успя да вдигне заплатите на актьорите с повишението на средствата, получено по време на предното редовно правителство, да възстанови "Хъшове" и "НеОдачници", да доведе у нас напусналите Русия големи режисьори Коршуновас и Кулябин, наскоро направи и среща с легендите от Лондонската трупа Chick by Jowl и с режисьора Галин Стоев, понастоящем директор на театъра в Тулуза, който критикува остро войната на Путин с Украйна.

Но извън светлините зад прожекторите, зад кулисите, явно нещата съвсем не са така розови. Чуйте какво разказва Валери и сами отсъдете кой трябва да напусне театъра. Има ли място за политическа пропаганда в културните ни институти? И защо ДПС внезапно проявява такъв силен афинитет към това позабравено от политиците ни изкуство, което точно в Народния театър винаги се е правело на световно ниво?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Анонимен
    Я се надигнете
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари