Зимата настъпи с пролетно време за русенци

0
Очакваната максимална температура за Русе е 18 градуса
Очакваната максимална температура за Русе е 18 градуса Снимка: Бонка Ангелова

Астрономическата зима настъпи в 6 часа и 19 минути тази сутрин.

Очакваната максимална температура за Русе е 18 градуса. Облачността над града ни ще бъде променлива. На 24 декември се очакват повече облаци и около 9 градуса максимални температури. На Коледа - променлива облачност и около 8 градуса, а за 31 декември синоптиците предвиждат русенци да се радват на слънчево, но по-хладно време - около 1 градус.

За съжаление обаче тази година с изключение на високите части на планините, Коледата няма да е бяла. Не се очаква сняг и за Нова година. Нещо повече в първия зимен ден, в местата без мъгла се очакват температури, близки до пролетните – на места живакът в термометрите ще се изкачи до 17 – 19 градуса.

Още преди обяд обаче от запад облачността ще започне да се увеличава. След обяд ще започнат и валежи от дъжд, първоначално в Западна България, а през нощта срещу понеделник и в Източна. По-значителни количества се очакват в югозападните райони. Ще продължи да духа юг-югозападен вятър, в Източна България и северно от планините умерен и силен и ще бъде значително по-топло от обичайното.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично зимата започва със зимното слънцестоене, което тази година в Северното полукълбо е на 22 декември и завършва с пролетното равноденствие.

Първият ден на зимата е и най-краткият ден на годината. Слънцето е над тропика на Рака и в северното полукълбо се наблюдава т.н. зимно слънцестоене.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари