Затварят Мадрид заради COVID-19

1
Ограничителните мерки ще влязат в сила днес в 22:00 часа
Ограничителните мерки ще влязат в сила днес в 22:00 часа Снимка: AP Photo / Manu Fernandez

Ограничителните мерки ще влязат в сила днес в 22:00 часа

Ограничения за влизане и излизане от испанската столица Мадрид и още девет общини от автономната област Мадрид заради коронавируса ще влязат в сила още днес, съобщи ръководителят на департамента за здравеопазване в правителството на областта Енрике Руис Ескудеро, цитиран от ТАСС.

"Ограничителните мерки в Мадрид ще влязат в сила днес в 22.00 ч.", уточни той, като посочи, че жителите на Мадрид могат безпрепятствено да се придвижват в рамките на своята община.

Новите мерки засягат близо 70 процента населението на областта, която най-силно пострада от коронавируса. От началото на пандемията в Испания са регистрирани над 778 600 заразени, от които 238 400 в Мадрид.

Здравното министерство публикува заповед, с която се въвеждат единни критерии, позволяващи да бъдат поставяни под карантина градове с население над 100 000 души. За да се случи това, нивото на разпространение на заразата в дадената община трябва да надвишава 500 случая на 100 000 души през последните 14 дни.

Освен това броят на положителните Пи Си Ар тестове трябва да бъде повече от 10 процента от общия брой, а интензивните отделения да са запълнени на повече от 35 процента от капацитета им.

В тези населени места се въвеждат ограничения за влизане и излизане. Забранява се събирането на групи от повече от шест души както на открито, така и на закрито. Магазините трябва да работят с 50 процента от капацитета си и да затварят не по-късно от 22.00 ч.

Кафенетата и баровете трябва да затварят не по-късно от 23:00 часа. Въвеждат се също ограничения за работата на автошколите, спортните зали и религиозните обекти. Мадридчани, за разлика от пролетното ограничаване на движението, сега могат да излизат от домовете си, но властите препоръчаха, това да стана със спазване на санитарните изисквания и да не се излиза навън без причина.

Властите на автономната област Мадрид изразиха несъгласие с решението на здравното министерство. Въпреки че регионалното правителство ще се подчини на указа на централните власти, то вече обжалва това решение в съда, отбелязва ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари