Защо по 1000 лева на личен лекар не решават проблема

0
Личните лекари са изправени и пред друг проблем. Освен пациенти с коронавирус, те трябва да лекуват и хората с други заболявания, и то без да допускат те да се заразят
Личните лекари са изправени и пред друг проблем. Освен пациенти с коронавирус, те трябва да лекуват и хората с други заболявания, и то без да допускат те да се заразят

През кабинета на общопрактикуващия лекар д-р Виолета Шиманова са минали няколко стотин болни от COVID-19. След първите седмици на епидемията през март, лекарката е спряла да ги брои, но пресмята, че трябва да са над 300

След като преглежда пациентите си в кабинета, д-р Шиманова продължава да се чува с тях по телефона, за да следи състоянието им. „Много от тях съм ги чувала на ден по няколко пъти“, казва тя в телефонно интервю за Свободна Европа.

Д-р Шиманова в момента си е вкъщи, защото самата тя е болна от COVID-19. Казва, че го изкарва тежко. Разговорът ни няколко пъти е прекъснат от кашлицата ѝ. Въпреки това тя продължава да говори по телефона с пациентите си, когато е в състояние. По думите ѝ има по 30-40 разговора на ден.

Това се налага, защото общопрактикуващият лекар, който я замества докато е болна, замества и друг техен колега, който пък е под карантина. „Тя в момента покрива три практики – нейната, която е огромна, моята, която също е огромна, и на третата колежка, която е средна практика от 1500 души. Как да се справи тя с толкова много обаждания и пациенти?“

Парите или хората

Всеки общопрактикуващ лекар, който лекува пациенти с коронавирус, ще получава допълнителни 1000 лева на месец, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на извънреден брифинг в неделя. Целта, по думите му, е семейните лекари да бъдат мотивирани.

Д-р Шиманова е преглеждала своите пациенти с COVID-19 и се е чувала редовно с тях досега и без допълнителен финансов стимул. „Повечето пациенти идват в кабинета, за да бъдат прегледани. С тези, които са си направили по свое желание тест, се чуваме по телефона. Но повечето идват. Всеки един от тях е прегледан. Правила съм им изследвания, консултирала съм част от тях с пулмолог. След това започваме поддръжка по телефона“, казва д-р Виолета Шиманова.

Ако някой от пациентите ѝ се влоши, тя го изпраща за преглед в болница. „Имах един пациент, който миналата седмица каза, че се задушава и няма сили да шофира. Казах му да извика екип на бърза помощ. Колегите са го прегледали и са казали, че няма индикации за болница и са го оставили вкъщи. Поддържаме терапия по телефона оттогава.“

Проблемът според нея е в липсата на организация на национално ниво и в липсата кадри.

Проблемът според нея не е в парите. „Въпросът изобщо не е в тези 1000 лева, които ще се дават допълнително. Да, парите ще помогнат за купуване на предпазни средства, дезинфектанти“, казва лекарката, която има индивидуална практика. Проблемът според нея е в липсата на организация на национално ниво и в липсата кадри.

За същите проблеми говори и д-р Христо Димитров, зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

„Ние сме на средна възраст над 55 години. Има недостиг на общопрактикуващи лекари и това не е свързано с пандемията, но в условията на пандемията този въпрос започва да стои все по-остро“, казва той в телефонно интервю. „Ако един от нас се разболее и бъде карантиниран или приет в болница, а колега, който е работил с него, бъде карантиниран като контактен, ние рискуваме да нямаме възможност да осигурим на нашите пациенти терапия, наблюдение и грижа.“

Самата д-р Шиманова има 37 години трудов стаж и е в пенсионна възраст. „В нашата сграда почти всички колеги сме пенсионери. Има много малко в непенсионна възраст. Това е един голям проблем. Много колеги се разболяха. Част от тях са в болница“, казва тя.

Не може "реорганизация" без организация

Д-р Шиманова смята организацията на здравната система за „изключително закъсняла“. „Беше обявено на брифинга [в неделя], че започва „реорганизация в здравната система“. Но не може да има „реорганизация“, когато няма организация. Няма организация в здравната система от самото начало на пандемията“, смята тя.

„Каква е организацията? Ние сме във вихъра на пандемията, а още не се знае кой какви тестове ще назначава на пациента.“

Личните лекари до момента не могат да дават направления за PCR тестове, които са основен лабораторен метод за доказване на коронавирусна инфекция. От лятото между лекарските организации и здравните власти текат преговори при какви условия личните лекари да могат да дават направления за тестове за коронавирус, но досега няма постигнат компромис.

Пациентите с COVID-19 се вписват в регистрите и се поставят в задължителна изолация само след положителен PCR тест. А такъв тест без направление струва около 120 лева. Отскоро в България са достъпни и антигенните тестове, които са бързи и много по-евтини и доказват активна коронавирусна инфекция, но и за тях няма съгласие как да се назначават.

Освен пациенти с коронавирус, те трябва да лекуват и хората с други заболявания.

Личните лекари са изправени и пред друг проблем. Освен пациенти с коронавирус, те трябва да лекуват и хората с други заболявания, и то без да допускат те да се заразят.

„Във всеки един момент ние се срещаме и с пациенти, които нямат коронавирус, но имат хронични заболявания, които не трябва да губим от контрол, защото това са тежки заболявания, които може да са фатални, ако не се контролират. Ние трябва да им осигурим безопасна среда, в която да посещават нашите кабинети“, казва д-р Димитров от сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него самите пациенти със съмнения за коронавирус могат да помогнат, като се обаждат предварително.

Д-р Шиманова смята, че поне част от риска за пациентите с хронични заболявания би могъл да отпадне чрез система за издаване на електронни рецепти и електронни направления, но такава в момента все още не действа.

"И ние сме на първа линия"

Според д-р Христо Димитров допълнителните пари, които здравните власти обещаха на личните лекари, които лекуват COVID-19, няма да решат организационните проблеми, които затрудняват работата им.

„Но това което чухме и което още не сме видели облечено в документ, потвърждава нашето твърдение, че още от март месец и ние сме на първа линия, което доскоро здравната администрация отказваше да приеме.“

„Поглеждате информационния портал, виждате активните случаи на болни от коронавирусна инфекция и виждате числото на приетите в болница. Всички останали, са случаи, които наблюдаваме и лекуваме ние. Средно на един общопрактикуващ лекар се падат по 10 такива пациенти. Някои имат повече, други по-малко. Към тези 10 пациенти с коронавирусна инфекция, поне по още 30 контактни, които също проследяваме“, казва той.

Според д-р Шиманова властите, които управляват кризата, „нямат представа от работата на общопрактикуващите лекари.“Мисля си, че тези хора просто не са отишли и не са видели откъде тръгва пациентът. Винаги от нас.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари