Защо българи с ампутация не могат да работят като шофьори?

0
Десетки хора у нас са принудени да крият от държавата, че имат увреждане
Десетки хора у нас са принудени да крият от държавата, че имат увреждане Видео: БНТ

Защо в Германия с ампутиран крак можеш да бъдеш професионален шофьор, а в България - не?

Десетки хора с ампутации у нас са принудени да крият от държавата, че имат увреждане и на практика работят нелегално, предава БНТ. Остаряла ли е нормативната уредба?

Ангел Иванов, гр. Велико Търново: Нямал съм право да шофирам. Защо трябва да ти отнемат това право, след като хората са го измислили и за такива като мене.

Представете си, че сте шофьор на тежкотоварен автомобил. Това работите. При инцидент губите един от пръстите си. Според нормативната уредба у нас веднага следва да ви бъде отнета професионалната шофьорска книжка и така губите работата си. У нас, но не и в Европа.

Юлиян Кръстев, шофьор на 40-тонен камион в Германия: Къде ви намираме в момента? - В момента си затварям брезента, току-що ме натовариха и след мъничко ще трябва да потеглям. Аз се намирам в Германия.

Юлиан губи крака си в България. Скоро разбира, че е загубил много повече. 

Юлиян Кръстев, шофьор на 40-тонен камион в Германия: Поискаха 3000 лева да им дам рушвет, да ми извадят медицинско за 6 месеца, казах им, че няма как да се случи.

"Забранено" пише в наредбата срещу желанието му да работи като професионален шофьор. И той просто скрива от държавата факта, че има увреждане. Както много други като него.

Юлиян Кръстев, шофьор на 40-тонен камион в Германия: Работих първо като шофьор на маршрутно такси в София, след инцидента това ми беше първата работа.
Ангел Иванов, гр. Велико Търново: Продължих си старата работа да си работя, карах Пътна помощ.
д-р Даниела Данчева - Асоциация на шофьорите инвалиди: В Благоевград имаме един пациент, който работи нелегално като шофьор на такси. А ги е показал на работодателя документите от ТЕЛК-а, а веднага са го уволнили.
Ангел Иванов - гр. Велико Търново: Не знам коя инстанция беше, искаха да правят на шефа ми акт, от 5 до 20 хиляди лева, защото ме е назначил шофьор. И се наложи да напусна работа. Половин година се чудех какво да правя, какво да работя, защото където да отида да питам за работа, всеки казва, че не може да ме вземе на работа, защото съм инвалид.

Държавата от години пасивно наблюдава. Отхвърля ги с лека ръка. Като чуждо тяло. 

д-р Даниела Данчева - Асоциация на шофьорите инвалиди: Нормативната уредба не е остаряла, тя е допотопна.

Наредба 3 определя изискванията за физическа годност към водачите.

д-р Даниела Данчева - Асоциация на шофьорите инвалиди: Тя се копипейства може би от средата на миналия век.

Попитахме защо, но не получихме конкретен отговор. Защо при ампутация е забранено притежанието на категория С? Пишело го в наредбата, затова. Точка. 

Венцеслав Тодоров - гр. Ямбол: Системата в България е такава, че ме принуждава да емигрирам, да ходя в Германия или в Словакия да стана там шофьор на камион.
Ангел Иванов - гр. ВеликоТърново: Аз не виждам и смисъл защо трябва да ми вземат книжката, след като мога да се справям.
Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари