За манипулациите и полуистините около новата леярна в Русе

5
От Община Русе ни вземат за идиоти
От Община Русе ни вземат за идиоти Снимка: Dunavmost

Огромният читателски интерес към последната статия на "ФРОНТАЛНО" за незаконния строеж и инсталиране на оборудване в новата испанска леярна, както и за миризмата на корупция, която се носи от този проект, е предизвикала Община Русе да излезе със специално комюнике по случая.

Заместник-кметът Магдалина Илиева квалифицира в коментар във фейсбук нашата статия като "манипулация и полуистини", пише ФРОНТАЛНО. По-късно обаче в комюникето самата Община потвърждава написаното от нас по повод случая с незаконния строеж.

След подобно комюнике кметът Пенчо Милков може спокойно да уволни своя ПР или лицето, което е написало тези текст. Защото манипулациите и полуистините в комюникето са налице и те не кореспондират изобщо с декларираните намерения за "прозрачно и почтено управление".

От една страна се потвърждава, че е бил съставен констативен протокол за незаконното строителство и е била наложена глоба.

От друга обаче, от Общината явно са преценили, че няма нужда да представят пред нас съдържанието на констативния протокол (какво точно са заварили по време на проверката) и да ни уведомят за стойността на наложената глоба. Ако това не е манипулация и полуистина, здраве му кажи.

Защото според нашата информация, както сме го написали в статията ни, проверяващите от Общината са заварили инсталирано оборудване за леярна. Стойността на наложената глоба също има значение. От нейния размер могат да бъдат направени изводи за отношението на Община Русе към този проект. Нищо подобно обаче няма в комюникето на администрацията на Пенчо Милков. В текста явно са намерили място само удобните за Общината полуистини.

Смехотворно е твърдението, че, видите ли, до изпращането на официалното "инвестиционно предложение" общинарите не били уведомени за наличието на такъв инвестиционен проект за леярна. Тези хора ни вземат за идиоти. Да намериш инсталирана индукционна пещ, бункери за леярски пясък и още куп оборудване за леярна, и да кажеш, че не знаеш, че там ще има леярна, е, меко казано, несериозно. Какъв кмет си ти, каква администрация е това?!

Какво следва оттук нататък?

Първо, този проект трябва да бъде спрян. Целта не е точно конкретната леярна. Целта е да бъде създаден прецедент и да бъде отправено послание към всички бъдещи инвеститори в химически и други вредни производства. Посланието е просто: "Русе не ви желае!" Тук е голямата роля на кмета Милков и неговата администрация. Те ще трябва да откажат. Това зависи изцяло от тях.

Налагането на явен мораториум за изграждането на нови мощности от химическата промишленост в Русе минава през отказа да бъдат променяни подробни устройствени планове (ПУП) и да бъдат издавани разрешения за строеж от Общината. И това е екологична мярка, която няма да допусне добавянето на нови емисии с вредни вещества към коктейла от отрови във въздуха на Русе.

Второ, трябва да бъде пресечена и корупцията. Очеизвадно е, че "испанският инвеститор" е налял вече една торба пари в строеж, доставка и инсталиране на оборудване без да има каквито и да е гаранции за това, че ще получи нужните разрешителни за започване на дейност. Добрите бизнесмени, търсещи максимална сигурност за инвестициите си, не правят така. Това са фактите. А, ако "испанският инвеститор" е получил такива гаранции предварително, то това е било плод на корупция. Просто няма на какво друго.

Русенските прокурори, онези същите, дето висяха мълчаливо на стъпалата на Съдебната палата, трябва да разследват и да докажат корупцията. Само че, с Гешев начело това няма да се случи. Знаем си го. Спирането на този проект от страна на Общината би объркало сметките на корупционерите и би развалило предварителните им договорки. Този аспект на цялата история също е важен.

Случаят с новата леярна на испанската фирма "Метал Фусион" вече предизвика интереса на широката общественост. И ние ще продължим да следим темата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари