Русенци казаха "НЕ" на фирма "Метал Фусион"

5
Във въздуха ни няма повече място за амини, феноли и други органични съединения!
Във въздуха ни няма повече място за амини, феноли и други органични съединения!

Над 50 русенци участваха днес в общественото обсъждане на инвестиционното намерение на испанската фирма „Метал Фусион“, която иска да изгради леярна за производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана чрез топене на скрап от черни метали.

От името на Общината зам.-кметът Димитър Недев изрази отрицателното становище на местната власт относно създаването на такова предприятие в града. Отново беше изтъкнат аргументът, че при производството се отделят амини и фенол, а нормите на тези вещества не са регулирани в законодателството и не подлежат на замервания, предава Брягнюз.

Освен това инвеститорът не е спазил задължителните препоръки на местната администрация за изграждане на система за непрекъснат мониторинг, която в реално време да отчита вида и количеството замърсяване, и за доставката и монтажа на станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, съобразно параметри, заложени от РИОСВ – Русе, коментират от Общината.

Присъстващите граждани също изразиха недоволството си и несъгласието си от създаването на такова предприятие в Русе и инициираха подписка срещу неговото изграждане.

"Русенци казваме "НЕ" на инвестиционното намерение на фирма "Метал Фусион", вече санкционирана за незаконно строителство! Във въздуха ни няма повече място за амини, феноли и други органични съединения!" Това заяви Владислава Гарвалова - изявен екоактивист в града

Крайното становище дали в града ще може да бъде разрешено откриването на предложената леярна ще бъде взето от РИОСВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари