Възрастните хора в Турция излязоха навън за първи път след 2 месеца изолация

0
Те разполагаха с 4-ри часа, но не им беше позволено да се разхождат в парковете и градините край морето
Те разполагаха с 4-ри часа, но не им беше позволено да се разхождат в парковете и градините край морето Снимка: Reuters

Стотици хиляди възрастни хора, мъже и жени изпълниха днес улиците на Истанбул и на селищата във всички краища на Турция.

Здравните власти за пръв път разрешиха днес на хората над 65 години да излязат от къщи. Преди около два месеца им бе наложена забрана да излизат навън заради епидемията Ковид-19.

В рамките на поетапното разхлабване на мерките във връзка с коронавируса на гражданите от тази категория се разреши през този уикенд да излязат от къщи между 11 и 15 часа, но само в районите по местоживеене и при спазване на предписанията във връзка с коронавируса, информира БТА.

Не се допускаха разходки по крайбрежните алеи, в парковете и градините край морето, край Босфора.

Принцовите острови са отцепени за посещение до края на месец май.

Разхождащи се пустите улици само възрастни хора сами или по двойки, някои с бастуни, но задължително с маски или шлемове покриващи цялото лице, движещи се на разстояние от един от друг, представляваха интересна гледка на фона на пустия град - затворени магазини, общественият транспорт не се движи, няма коли по улиците и граждани под 65 години заради карантината през уикенда в Истанбул и още 23 градове на страната, която ще приключи в полунощ.

Някои от възрастните предпочитаха да поседят в парковете и градините, в които няма деца, или да поседят на тревата, други предпочитаха да походят.

Екипи на полицията и на жандармерията контролираха спазването на условията.

Четиричасовото разрешение за движение по улиците приключи, улиците отново опустяха, възрастните се прибраха отново в очакване на следващата стъпка по разхлабване на мерките.

В сряда, на 13 май, ще бъде разрешено да излязат за пръв път от къщи и на децата до 14-годишна възраст, също за четири часа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари