Възможно е диабетът скоро да е лечим

0
Възможно е диабетът скоро да е лечим

Нови изследвания дават надежда, че заболяването диабет в най-скоро време ще бъде лечимо. Надеждите са, че до две години вече ще има лекарство срещу болестта, пише Екипнюз.

Учени се надават, че съвсем скоро диабетът ще бъде лечим, защото вече е ясна причината за заболяването. При последни проучвания се е установило, че хормонът амилин се струпва около клетките на панкреаса и им пречи да произвеждат инсулин. Това води и до диабет от двата вида - тип 1 и тип 2, пише "Дейли телеграф". След като е ясна причината, експертите смятат, че е напълно възможно да се намери и лечение.

Инсулинът пренася захарта от кръвта до мускулите и мастната тъкан, които я използват за енергия. Когато той недостига в кръвта, се натрупва опасно високо ниво глюкоза, която уврежда сърцето, бъбреците, очите и нервите.

Целта е да се разработи лекарство, което да предотвратяват натрупването на амилин или да разтваря образувалите се вече токсични обвивки. По този начин ще се предотврати появата на диабет. Прогнозите са, че подобно лекарство ще е готово до две години, след което ще започнат клинични изпитания.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари