Асоциацията на децата с диабет апелира за гъвкаво изписване на инсулин

0
Според ендокринолога доцент Радка Савова диабетът вече е епидемия
Според ендокринолога доцент Радка Савова диабетът вече е епидемия Снимка: БТА

Според ендокринолога доцент Радка Савова диабетът вече е епидемия

За гъвкаво изписване на инсулин апелираха на пресконференция от Националната асоциация на децата с диабет.

Трябва да се направи анализ за нужните количества и подобряване на доставките в страната, посочват от Българската асоциация "Диабет", предаде БНР.

Организациите настояват, че за да се предотвратят усложненията, институциите трябва да работят за профилактика.

14 ноември е Световният ден за борба с диабета, който има за цел да повиши информираността на обществото по отношение на заболяването.

Около 600 хиляди са пациентите с диабет в България тип едно и две. От тях около 300 хиляди не знаят, че имат това заболяване. В световен мащаб хората с диабет се увеличават сериозно. До 2021 г. са били около 537 милиона, което представлява един на 10 човека. До 2030 година се очаква те да бъдат 643 милиона, а до 2045 година - 783 милиона.

Около 2 000 деца до 18-годишна възраст са с диабет тип 1, около 40 хиляди са с тип 2 на лекарствена терапия и около 100 хиляди са на инсулин, посочи Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на децата с диабет.

Според ендокринолога доцент Радка Савова диабетът вече е епидемия:

"Диабет тип 2 при възрастните е над 10% от населението. Детският диабет се утрои в последните 3 десетилетия. Това увеличаване на контингента болни изисква съответно и увеличаване на производството на инсулин, както и на другите препарати за диабет тип 2. От една страна – повишено потребление, от друга страна – недостиг на тези лекарства не само в България".

В последните 6 месеца в България също има проблеми с инсулина. Според Елисавета Котова това е необяснимо.

Доцент Радка Савова апелира: "Нека да се обърнем към вътрешните си резерви – как да разпределяме по-справедливо и по-икономично инсулиновите препарати между нашите пациенти".

Ако се направи гъвкаво изписване на рецепти според нуждите на пациентите, ще се освободят количества, подчерта тя. По думите ѝ размяната на инсулин между пациентите води до влошаване на качествата на препарата.

Според нея трябва да се помисли и за пациентите, които пътуват в чужбина за по-дълго от един месец, да могат да получат предварително нужния им инсулин.

Институциите в лицето на Министерството на здравеопазването и Здравната каса да направят анализ и да подобрят доставките в цялата страна, призова от своя страна Мая Викторова от Българската асоциация "Диабет".

В България когато пациентите навършат 18 години, за да получат сензори и инсулинови помпи, трябва да минават през комисии. В страната има само 3 комисии – две в София и една във Варна – които могат да разглеждат на всеки 6 месеца и да решават кой има право да получи инсулинова помпа, въпреки че лекарят е назначил лечение. Процедурата трябва да се облекчи, смята Елисавета Котова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    do 1
    Образовай се малко. Аспартама не причинява диабет, той е канцероген и причинява рак. А диабет се придобива от лош начин на живот и безразборно ядене на боклуци. Така няма да решиш нито проблема с диабета, нито с храните боклуци. Това е просто да си затваряш очите и да си запушваш ушите и да бягаш от проблема и да търсиш да забраниш какво ли не, но не и да решиш проблема. Недей да си толкова неграмотен и безотговорен. Образовай се и търси отговорността. Проблема е че хората са неграмотни, не могат да се контролират, безволели са, недисциплинирани, ядат боклуци, не спортуват и не им пука от нищо. Излез навън и почни да се оглеждаш: - колко са гнусните болни дебелаци (всичко наднормено е гнусна дебелащина и няма оправдание за него) и колко са нормалните? - колко пушат тютюн? - колко пият алкохол? - колко пият кафе (най-вече негърската пикня от кафеавтоматите)? - колко спортуват и колко често? - колко ядат храни в пакети (всичко, от вафли, кроасани, шоколади, крекери и т.н. ... щом е в пакет е преработен боклук => отрова, която води до диабет) Накрая си задай въпроса защо всичко това е толкова нормално? Защо се смята за нормално да се пуши тютюн и да се пие алкохол, при положение че са отрови? Всички храни в пакети са вкусни и примамливи отрови, от които тялото няма никаква полза, защо е нормално да се ядат? Защо толкова малко хора спортуват и защо това е нормално? Да приемем, че много хора са заети и не могат да спортуват, тогава защо са гнусни и болни дебелаци и се тъпчат с отрови - тютюн, алкохол, отровна преработена храна в пакети? Някой насилствено им ги налива в устата ли? Не. Просто са необразовани, недисциплирани, не им пука/не ги е страх, понеже все още не са се разболяли сериозно. Човек може да е парализиран от врата надолу и да не може да спортува, но това не означава, че не може да си подбира храната, да избягва боклуците и да не допуска да става гнусен, болен дебелак.
  • 2
    1
    До Асоциацията
    Асоцоацията да иска забрана ма някой добавки в храните и да се търси на всяка храна и напитка съдържанието и и отговорност от държавата защо такива продукти са на пазара,Продукти които отдавна са забранени в ЕС.Аспартам например и т.н. Не е ли там причината за Диабет и лошата физическа спортна култура?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари