В Австрия тестват с „близалки” малчуганите за COVID-19

0
На всяко дете ще се правят по три безплатни теста на седмица
На всяко дете ще се правят по три безплатни теста на седмица

На всяко дете ще се правят по три безплатни теста на седмица

Новоразработен тест за коронавирус с форма на близалка се въвежда в някои от австрийските детски градини като алтернатива за прохождащи деца, които не харесват много тампони в гърлото или носа, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Децата - малко срамежливи - се наредиха в една детска градина във Виена тази седмица, за да бъдат тествани, като упражнението беше отворено за медиите.

Въпреки че децата са освободени от много вирусни мерки, има опасения, че с отварянето на училищата и детските градини по-заразният вариант, който се появи във Великобритания и е доминиращ в няколко страни от ЕС, може да се разпространи по-широко сред младите хора и децата.

Това може да допринесе за нов скок на случаите и да застраши напредъка с кампаниите за ваксиниране.

За да "следи инфекциите" и да предложи "разумна алтернатива на други възможности за тестване", австрийската провинция Бургенланд вече е поръчала 35 000 теста като близалки, каза говорител на регионалното правителство пред Франс прес.

Това следва успеха на пилотен проект с деца в някои детски градини и дневни центрове.

До родителите са изпратени писма, в които се информира, че провинция Бургенланд ще предоставя на всяко дете три безплатни теста на седмица.

Инструкциите гласят, както следва: „Поставете теста в устата, смучете 90 секунди, потопете теста в контейнера, изчакайте 15 минути, проверете резултата". След първоначалното разочарование, че на тестовете липсват ярките цветове и сладкият вкус на истинска близалка, вместо да приличат на „извънгабаритен памучен тампон“, бащата и графичният дизайнер Доминик Кротчек казва, че неговото тригодишно дете вече приема добре тестовете.

"Това е безпроблемно - току-що го направихме отново днес и работи добре", каза Кротчек пред AФП. „Мисля, че има смисъл да имаме по-строг контрол в образователния сектор“, каза той.

Тестовете са измислени от Мануела Фьодингер, която ръководи лабораторията във виенската болница „Кайзер Франц-Йозеф” и е призната за пионер в лесен за използване тест за гаргара, който сега е широко използван в нацията от 8,9 милиона.

Когато миналата година градът Виена призна нейното изобретение, кметът на Виена попита какво може да се направи, за да се тестват малки деца, а Фодингер отговори: "Имам идея и за това."

Във Виена Фьодингер сега провежда проучване с деца на възраст между една и шест години в пет детски градини, за да покаже колко точни са резултатите от тестовете и да помогне да се реши дали тестовете- близалки могат да се използват по-широко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари