Украйна отхвърля призивите за „замразяване“ на конфликта с Русия

1
Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване на конфликта с Русия не могат да започнат просто с прекратяване на огъня
Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване на конфликта с Русия не могат да започнат просто с прекратяване на огъня Снимка: Фейсбук

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване на конфликта с Русия не могат да започнат просто с прекратяване на огъня

Ако някой си мисли, че може да замрази конфликта и после да види как ще го решава, значи не го разбира“, заяви Кулеба на онлайн брифинг за африкански журналисти след обиколка в страни от Африка, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Над 100 кръга консултации и опити за примирие с Русия след анексирането на Крим през 2014 г., доведоха до пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., отбеляза Кулеба.

Делегация от африкански държавни глави планира да посети Украйна и Русия през следващите дни с надеждата, че ще убеди двете страни да спрат войната, заяви говорител на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса. Говорителят каза, че все още не е уточнена датата на посещението.

Подобно предложение означава руските сили да останат на украинска земя при началото на преговорите. Украйна е казвала по-рано, че руските сили трябва да се изтеглят, преди да започнат преговори, а Москва иска Киев да признае руски суверенитет над Крим като предварително условие.

Инициативата се води от президента на Сенегал Маки Сал, който миналата година бе председател на Африканския съюз. Неговата страна не присъства на последното гласуване в ООН, осъждащо действията на Русия, припомня Ройтерс.

Сегашният председател на Африканския съюз – президентът на Коморските острови Отман Газали, бе включен наскоро в делегацията, в която влизат още президентите на Египет, Замбия, Демократична република Конго, Уганда и Южна Африка.

Кулеба бе на обиколка в Африка, за да спечели подкрепа, посочва Ройтерс и припомня, че 30 от 54 африкански държави членки на ООН гласуваха в подкрепа на резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Украинският външен министър заяви, че в момента се наблюдава „ренесанс“ на отношенията между Украйна и Африка. Той каза, че не знае подробности за африканската мисия за мир, но я приветства. „Очакваме да приемем тези президенти в Киев“, каза Кулеба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    до 2
    споко бе, тагарев ще им помага, помоли го да те пише в доброволческия корпус, заминавай и ги тепай, или зад кв-то е по-лесно , а?!?
  • -7
    2
    да
    За руснаците само бой до смърт. Нагли помияри руски.
  • 5
    1
    Sтанко
    Тая урка има тооолкова мазна физиономия и си е жив бандеровец. Направо е за кастрация и трудов лагер... докато може... Изпроси за народа си тоооолкова мног мъка... и продължава да проси...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари