ТЕЦ - Русе пусна в експлоатация новата сероочистваща инсталация

1
Тя ще улавя 97% от серните емисии, както и фините прахови частици, уверява инж. Севдалин Желев, директор на дружеството
Тя ще улавя 97% от серните емисии, както и фините прахови частици, уверява инж. Севдалин Желев, директор на дружеството Снимка: БГНЕС

„Топлофикация Русе“ пусна в експлоатация новата сероочистваща инсталация

Това съобщи инж. Севдалин Желев, директор на дружеството. Той сподели, че тя ще улавя 97% от серните емисии, както и фините прахови частици. „Инсталацията е дълго чакана инвестиция. С реализирането на този наш проект ще се подобри качеството на въздуха. Белият дим, който ще излиза от комина, ще се доближи по състав на този на водните пари.“, заяви инж. Желев.

Директорът на „Топлофикация Русе“ сподели, че работят и по проекта за пускането в експлоатация натри когенератора, които ще произвеждат електрическа енергия от природен газ. По думите му те ще дадат възможност в летен режим топлоцентралата да работи на газ. „От няколко години ние използваме, освен въглища, и биогорива. Стараем се да увеличим количеството биомаса, за да се подобри качеството на въздуха и екологичните параметри на предприятието. Биомасата е възобновяем източник на енергия и в Европа въглищните централи се насърчават да ползват именно нея като алтернатива. Надяваме се с всички тези зелени инвестиции емисиите да паднат с до 50%.“, каза инж. Желев.

Инвестиционните разходи за постигане на екологичните изисквания са необходимо условие за гарантиране на работата на „Топлофикация Русе“ в дългосрочен план, както и за устойчивото развитие на инвестиционната програма на предприятието. Приоритет за нас са проекти, свързани с опазване на околната среда. Това включва реконструкция на парогенераторите за постигане на нормите за емисии на азотни окиси и реконструкция на съществуващите електрофилтри, депото за пепелина и сгурия. Проектите ни носят положителен екологичен ефект.“, посочи инж. Желев. Той заяви още, че другият акцент в инвестиционната дейност на дружеството е реализацията на проекти, които водят до подобряване на производствената ефективност.

Изпълнението на инвестиционните мероприятия ще осигури ползи на гражданите на гр. Русе и ще се постигне намаляване на замърсяването на атмосферния въздух в града – от една страна в резултат на прекия резултат от работата на новите и модернизирани пречиствателни съоръжения. От друга страна,се надяваме да присъединим още нови потребители към системата за централизирано топлоснабдяване.“, сподели инж. Желев.

Директорът на дружеството посочи, че през летните месеци е направена годишна профилактика на съоръженията, включваща рехабилитация на топлопреносната мрежа. „Ежегодните ремонтни дейности се извършват с цел по-сигурно и качествено топлоподаване през зимата. Реконструкциите на съоръженията водят до намаляване на разходите на топлинна и електрическа енергия за технологични и собствени нужди. Подобренията на горивните уредби на котлите оптимизира горивния процес. Подмяната на топлообменници в производствената централа гарантира по-ефективен топлообмен.“, заяви инж. Желев. Той бе категоричен, че правят всичко възможно да предлагат по – добра и по – качествена услуга на достъпна цена.

Уверяваме Ви, че занапред ще продължаваме своята екологична трансформация. Това е дълъг път, който всекидневно извървяваме. Всеки един проект е свързан както с огромен финансов ресурс, така и с технологично време за спазване на законовите процедури.“, сподели инж. Желев, допълвайки, че ще влагат средства и за извършване на реконструкция, модернизация и разширяване на топлопреносната мрежа, за да получават русенци качествено отопление в домовете им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари