Тестването се разширява, но хората с антитела са кът

0
Постигането на колективен имунитет е твърде далеч
Постигането на колективен имунитет е твърде далеч Снимка: БГНЕС

Постигането на колективен имунитет е твърде далеч, показват засега пробите в Разлог, Ивайловград, Банско и Дългопол

И в Разлог започна тестване за коронавирус на широки обществени групи. Другите общини, които изследват населението, са Банско, Дългопол и Ивайловград. В огромното мнозинство от проверените не е открита заразата, но и хората с антитела са кът, пише Сега.

В Ивайловград, където вземането на проби започна във вторник, всичките 35 резултата са отрицателни, но и в нито един жител не са открити антитела. До вчера в Банско 28 от общо 334 изследвани дадоха положителни проби, трима са с активна инфекция. По-рано при 186 теста 8 бяха с антитела. В Дългопол на първия ден от пробите съотношението бе 90:1. Това означава, че все още е рано за постигане на колективен имунитет. 

Кампаниите ще текат и след Великден. Навсякъде най-напред се проверяват рисковите групи - лекари, полицаи, общински служители, които са имали непрекъснат контакт с хора, доставчици, ресторантьори. После ще се пристъпи към учителите, ако децата бъдат върнати в класните стаи и има налични тестове.

ТЕХНОЛОГИЯТА

Публикация в социалните мрежи на кмета на Ивайловград Диана Овчарова от преди няколко дни, адресирана до населението, дава информация как точно се осъществява един тест: 

"Вземането на кръвната проба ще се прави в отделен кабинет, при всички мерки за безопасност. Обслужването ще става поединично като преди това, ще се попълва документ за информирано съгласие. Лаборантът ще бъде с предпазни средства – престилка, маска, очила, ръкавици, шлем, шапка. След всеки пациент ще се извършва дезинфекция и проветряване на манипулационната! Резултатът ще се отчита след 15 минути, а тестът ще даде отговор дали е наличен вируса, на какъв етап от развитие и дали лицето има изградени антитела след прекарана инфекция. (...) Две седмици след този първи тест ще направим повторен, но с други нови лица, от същата рискова група".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари