СЗО избира нов директор, Тедрос Гебрейесус е единственият номиниран

1
56-годишният Тедрос Аданом Гебрейесус е дипломиран имунолог и специалист по лечението на малария
56-годишният Тедрос Аданом Гебрейесус е дипломиран имунолог и специалист по лечението на малария Снимка: БГНЕС / Архив

Започва процедура по избора на ръководител на Световната здравна организация за нов 5-годишен мандат

Досегашният директор Тедрос Гебрейесус е единственият кандидат. Очаква се той да бъде преизбран от страните членки на Организацията през месец май, предаде БНТ.

Доктор Тедрос, както самият той обича да го наричат, наследи през 2017 г. поста от китайката Маргарет Чан, а тази година, без изненади, ще продължи втория си мандат начело на организацията до 2027 г.

Той е първият представител на Африка, който заема високия пост и е особено ценен от жителите на континента, най-вече защото успя да насочи погледите към Африка, особено по време на пандемия.

Единствена сянка върху образа му хвърли Етиопия, откъдето е родом, която го критикува заради коментарите му за хуманитарната ситуация в зона на конфликт в тази африканска страна. Етиопия дори поиска разследване на действията му, но то не беше подкрепено.

56-годишният Тедрос Аданом Гебрейесус е дипломиран имунолог и специалист по лечението на малария. Бил е министър на здравеопазването и първи дипломат в родната си Етиопия, но през последните две години е на първа линия в борбата с пандемията.

С идването на власт на президента Джо Байдън, който върна САЩ в Световната здравна организация, Тедрос Гебрейесус си пое глътка въздух. Той беше непрестанно атакуван от предшественика му Доналд Тръмп и обвиняван в близки връзки с Китай и лошо управление на пандемията.

Но често именно неговите призиви във връзка с овладяването на коронавируса оставаха нечути. В едно от последните си изказвания Гебрейесус предупреди, че пандемията далеч не е към края си. По думите му ваксините не са "златния билет" за изход от кризата, но няма друг начин.

"Ако държавите прилагат всеобхватно всички тези стратегии и инструменти, можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година - можем да сложим край на COVID-19 като глобална здравна криза и може да го постигнем тази година".

След първи мандат, белязан от пандемията, предизвикателство пред Тедрос Гебрейесус ще бъде засилването на Световната здравна организация и реформирането на модела ѝ на финансиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Indianec v BG
    Единственият зомбиран номиниран. Хау!
  • 7
    1
    daskal
    Баси ужаса! Егати комунизма! Баси незаменимия другар! Тези задминаха Северна Корея и Китай взети заедно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари