Шотландия изкара цял ден само на зелена енергия

0
Страната усъвършенства вятърните си мощности и постепенно се отказва от изкопаемите горива
Страната усъвършенства вятърните си мощности и постепенно се отказва от изкопаемите горива

Благодарение на вятърните си турбини, Шотландия за пръв път успя да произведе повече електричество, отколкото използва в рамките на 1 ден.

На 7 август с помощта на преминаващия над страната буреносен циклон, турбините са генерирали 39,545 мВтч в рамките на едно денонощие, което е 106% от електричеството, използвано в планинската държава. През същия ден бизнесът и домакинствата са използвали 37,202 мВтч.

Бурята обаче имаше и своя негативен ефект. Ветрове със скорост 185 км/ч бушуваха на територията на цялата държава и предизвикаха редица поражения, пише в. Independent.

17 хил. тонна нефтена платформа се отдели от влекач в района на Карлоуей, на Външните Хебриди. Паднали дървета върху релсите предизвикаха анулиране на железопътни превози и редица проблеми, а части от Дънди останаха без ток.

„Въпреки проблемите, които създаде времето в неделя, това беше един добър ден за вятърната енергия. Само вятърните турбини създадоха енергия, достатъчна да захрани енерийните нужди на цяла Шотландия, заяви Ланг Банкс, ръководител за страната на екологичното НПО „Световен фонд за дивата природа“.

По думите му възобновяемите енергийни източници в момента покриват малко под половината от енергийните нужди на шотландците, но стремежът за намаляване на въглеродните емисии изисква развитието им да продължи.

Според Банкс събитието бележи важен момент в развието на възобновяемата енергия в страната. То може да се е случвало и преди, но е липсвала достатъчна информация.

„Не бива да забравяме, че разполагаме и с други възобновяеми източници, освен вятърните“, добави той.

Банкс смята, че ако се предприемат необходимите стъпки да се намали потреблението, да се инвестира в съхранение и да се увеличи използването на възобновяеми източници, в бъдеще страната може да бъде изцяло захранвана от природата. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари