Сашо остави две деца сирачета

0
44-годишният мъж загина при инцидент в ТЕЦ "Брикел"
44-годишният мъж загина при инцидент в ТЕЦ "Брикел" Снимка: БГНЕС

Утре, неделя, в село Тянево, община Симеоновград погребват 44-годишния Сашо Недев.

Младият мъж остави 2 сирачета - момичета в 12 и 11 клас, след като загина при трудова злополука в ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово в петък около 15 часа, пише 24 часа.

При инцидента са ранени 5 други работници, но няма опасност за живота им. И те, както загиналият, са от симеоновградското село Тянево. Иван Илков е с премазана ръка в старозагорската болница, Пламен Бонев е приет в болницата в Гълъбово с натъртвания по цялото тяло. Останалите трима са освободени за домашно лечение след медицински преглед.

Общо 17 души от Тянево били наети от "Брикел" с граждански договори да извършват обща неквалифицирана работа. Плащали им по 30 лева на ден. Загиналият работел от десетина дни.

Във фаталния петък групата била изпратена да почиства сероочистката на фирмата. По причини, които се изясняват, пострадалите били затрупани от откъртили се внезапно гипсови полипи, които се били натрупали по стените на съоръжението. Очевидците ги описват като падащи скали - толкова били тежки. Хората твърдят, че са имали каски и други предпазни средства по време на работата.

Следствието по случая се ръководи от окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, който веднага дойде на мястото на инцидента. Една от назначените експертизи трябва да установи дали загиналият е имал шанс да оживее, ако е бил изваден по-бързо изпод камарата от гипс. Гипсът е продукт, който се получава при изчистване на димните газове от котлите с помощта на варовик - технология, която се прилага в "Брикел". Проверява се и техническата документация на сероочистката.

ТЕЦ "Брикел" е от икономическия кръг на бизнесмена Христо Ковачки, макар офиицално да се води собственост на фирма от Англия. Освен електричество, произвежда и брикети. От "Брикел" увериха, че пострадалите ще получат обезщетения, а за погребението на Сашо вече отпуснали 2 хиляди лева. Социално погребение обеща и кметът на община Симеоновград Милена Рангелова.

В Тянево всички са потресени от трагедията. Селото е малко - с под 350 жители, и хората били щастливи, че поне 17 от техните мъже си били намерили работа, макар и временна.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари