Сагата с план приема в Русе продължава на есен

0
Математическата гимназия остава на трето място според желанията на учениците, къде да продължат образованието си
Математическата гимназия остава на трето място според желанията на учениците, къде да продължат образованието си Видео: Русе Медиа

Сагата с план-приема за учебната 2018/19 г. продължава с пълна сила, след като стана ясно, че поредното заседание по делото на МГ „Баба Тонка“ срещу решението на Регионалния инспекторат по образование ще бъде в навечерието на новата учебна година – на 14 септември.

Тогава трябва да бъде представена и поисканата от Математическата гимназия справка за окончателното класиране и изпълнението на приема. На днешното заседание в Административния съд в Русе бяха изнесени данни от РУС за ситуацията след първо класиране след 7 клас. Общо ще бъдат закрити пет паралелки, от които три в Русе, и то в новооткрити специалности, към които няма интерес. Най-желани са паралелките в СУ по европейски езици, където са кандидатствали 600 деца, следвани от Английската гимназия, СУ „Христо Ботев“ и Математическата гимназия, предаде Русе Медиа. 

"Общо за Русе са били заявени 69 паралелки, от които са одобрени 55, а след първо класиране са заети местата в 52, т.е. административния отган в лицето на РУО е преценил доста точно броят на децата. Ако бяха одобрили всички заявки, сега щяхме да закриваме 17 паралелки“, заяви пред съда адвокатът на РУС-Русе Павлина Иванова.

В подкрепа на твърдението, че преценката за броя на паралелките е била напълно правилна, бе съобщено, че 157 деца от Русенска област са положили матурите след 7 клас, но не са заявили желание да учат в региона. Ако те бяха останали тук, петте паралелки щяха да бъдат запълнени. Днес в съда стана ясно също, че още петима директори подкрепят предложеното разпределение на паралелките и застават на страната на РУО. Това са СУ „Йордан Йовков“, ПГ по електротехника, ПГ по корабостроене, ПГ по туризъм и СУ „Св.св.Кирил и Методий“-Две могили. Те са заявили в своите молби, че сегашният административен акт е благоприятен за техните учебни заведения и не желаят той да бъде променян. Тези училища се присъединяват към колегите си от Дойче шуле, СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Ботев“, Английската гимназия, Професионалните гимназии по строителство, по дървообработване, по механотехника, по транспорт, по облекло, по селско стопанство, по промишлени технологии, както и училища от Сливо поле, Ветово и Глоджево.

Както е известно, Математическата гимназия в лицето на директора й Митко Кунчев обжалва цялата заповед за план-приема, с изключение на частта за прием след 5 клас. Причината е, че вместо досегашните пет паралелки, училището ще има само четири. Ръководството не приема мотива, че паралелките в профилираните гимназии се намаляват заради нуждите на бизнеса от професионални кадри в средното образование. МГ „Баба Тонка“ оспорва и административното право на началника на РУО-Русе Росица Георгиева да издаде заповедта за план-приема, тъй като по това време е вървяла процедурата по конкурс за поста. Пред съда бяха представени две заповеди на министъра на образованието, от които става ясно, че Георгиева е била в правомощията си. 

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари