"С волята на Аллах": Турция започва строежа на „Канал Истанбул“

0
Проектът има за цел да свърже Черно с Мраморно море, а цената му ще е поне 25 млрд. долара
Проектът има за цел да свърже Черно с Мраморно море, а цената му ще е поне 25 млрд. долара Снимка: Turkey Transport Ministry

Проектът има за цел да свърже Черно с Мраморно море, а цената му ще е поне 25 млрд. долара

През юни ще бъдат положени основите на проекта „Канал Истанбул“.

Това съобщи днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БТА. Той говори по време на откриването на новата радио-телевизионна кула Чамлъджа. „С волята на Аллах към края на юни ще положим основите на „Канал Истанбул“. С реализирането на проекта още повече ще се увеличи географското и стратегическото значение, както и красотата на града“, заяви президентът.

Канал Истанбул“ ще е дълъг 28 мили и представлява изкуствен воден път, свързващ Черно море с вътрешното Мраморно море на Турция. Цената за изграждането му ще е поне 25 млрд. долара. Проектът предизвиква ожесточена полемика - негативни реакции от икономисти, които казват, че това би натоварило неприемливо много крехката икономика на Турция; от учени, които предупреждават за „катастрофални“ екологични последици; от политически анализатори, загрижени, че проектът ще подкопае дългогодишно многонационално морско споразумение и ще предизвика напрежение с Русия и други страни.

Днес Ердоган поздрави турските граждани по повод най-новата придобивка на Истанбул - кулата Чамлъджа. „Успешно реализирахме този проект, който служи за пример не само на нашата страна, а на целия свят“, каза президентът.

Радиотелевизионната кула Чамлъджа е най-високата сграда в Турция. Тя е с височина 369 метра и се намира на хълма Малката Чамлъджа (на надморска височина 587 метра). Съоръжението започна частично да работи още през септември 2020 г. 220 метра от кулата представлява сграда, а останалите 145 метра - антена.

Дизайнът е вдъхновен от лалетата, които в продължение на векове са важен символ за турците. Стойността на проекта, който бе критикуван от представители на опозицията, е около 170 млн. турски лири. В сградата има два ресторанта и площадка за наблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари