Русе с една от най-добрите практики за работа с деца

0
Русе с една от най-добрите практики за работа с деца
Снимка: Дарик

Интегрирания модел на включване на децата от КСУДС – Русе в работата на комплекса е номиниран в една от петте най-добри в практики в България след кампания на Национална мрежа за децата, съобщава "Дарик". Целта на тази класация да се идентифицират най- добрите практики за детско и младежко участие в страната, които да бъдат оповестени и да послужат за пример на други организации и институции в България.

Другите 4 отличени са ОУ „Христо Ботев“ – с. Търнава, Центъра за ученически инициативи, проекти и възможности“ – с. Горна Малина, Младежки парламент – гр. Самоков и детски и младежки парламент към Общински детски комплекс – гр. Варна.

Практиката та СНЦ „Еквилибриум“ е привлякла вниманието на Национална мрежа за децата с това, че отчита напълно правото на децата да участват и да влияят върху решенията и действията, правени в тяхно име. Те самите са овластени да бъдат сред ключовите фактори, определящи какво, кога и с кого да им се случва пътя към преодоляването на трудностите в техния живот. Например, включването на децата в планирането на собствените им програми за развитие подобрява цялостната им социална изява. То ги мотивира да посещават редовно училище и да постигат по–високи резултати, с което развиват ново разбиране за ученето като продължение на естественото им любопитство и откривателски дух, едновременно полезно и приятно, насочвано от тях самите и през целия им живот. Децата получават възможност да развиват ценни житейски и социални умения. Особено важно постижение е изграждането на мотивация и отговорност да се извежда започнатото до край.

В клубовете по интереси в Центъра за работа с деца на улицата организацията акцентира върху удоволствието от експеримента и поддържането на емпатийна среда, в която всеки е разбран и приет. Децата са насърчавани да участват в ежегодните информационни конференции на Центъра с презентации от дейността си, игри за възрастните и артистични прояви.

От съвместната работа с децата се ражда идеята за „Книга на успеха“ на всяко дете. Вътре децата могат да поставят удостоверения, грамоти, копия от бележници с оценки, за които са работили усърдно, снимки, рисунки и колажи, собствените си истории за моменти, когато са се почувствали важни и можещи или са проявили грижа и съпричастност към другите. По желание на самите деца са приобщени към идеята и техните родителите.

Организацията включва и деца-доброволци, които преминават обучение в ценности и умения за благотворителност и социално предприемачество, с което получават званието „Благотворец Храбър“. Те подкрепят децата от Центъра за работа с деца на улицата в ежедневните им дейностите и инициативи с огромно въздействие върху успехите и мотивацията им. Представители на Национална мрежа за децата ще посетят КСУДС- Русе на 11 и 12 септември, с цел обсъждане на практиката, обмяна на опит и евентуално изграждане на партньорства между ангажирани с правата на децата професионалисти от организациите, членове на Националната мрежа.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари