Румънският главен прокурор подаде оставка

0
Феликс Банила е "отстрелян" заради начина, по който се провежда разследването на престъпленията в южния град Каракал
Феликс Банила е "отстрелян" заради начина, по който се провежда разследването на престъпленията в южния град Каракал Снимка: Inquam Photos / George Călin

Главният прокурор на румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) Феликс Банила подаде днес оставка, предаде агенция Аджерпрес.

Оттеглянето му от поста бе поискано от президента Клаус Йоханис заради начина, по който се провежда разследването на престъпленията в южния град Каракал. Първоначално Феликс Банила отказа да подаде оставка, като изтъкна, че дейността на ДРПОПТ не се ограничава само със случая в Каракал, предава БТА.

В този южен румънски град през месец юли бе отвлечена и убита 15-годишната Александра Мачешану. Покрай разследването на престъплението стана ясно, че заподозреният за нейното убийство - 66-годишният Георге Динка, вероятно е убил и 18-годишната Луиза Меленку. Тези разкрития потресоха Румъния и доведоха до оставката на тогавашния министър на вътрешните работи Николае Мога.

Представяйки оставката си днес, главният прокурор на ДРПОПТ посочи, че случаят Каракал не надхвърля нивото на неговата компетентност. Банила каза, че не се упреква в нищо, но е решил да подаде "почетна оставка". Решението да се оттегли Банила е взел след разговор с и.д. главен прокурор, с министъра на правосъдието Ана Бирчал и с членове на прокурорската секция на Висшия съвет на магистратурата. Феликс Банила посочи, че подава оставка не защото не е изпълнил дълга си, а за да предостави възможност на ДРПОПТ да продължи дейността си без натиск.

Съгласно процедурата в румънското законодателство министърът на правосъдието Ана Бирчал е изпратила оставката на президента Клаус Йоханис.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари