ВСС отложи гласуването за отстраняване на Иван Гешев

1
"Доверието в главния прокурор е едва 8%", посочи правосъдният министър Надежда Йорданова
"Доверието в главния прокурор е едва 8%", посочи правосъдният министър Надежда Йорданова Видео: NOVA

"Доверието в главния прокурор е едва 8%", посочи правосъдният министър Надежда Йорданова

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила. „Разследването на антикорупционния фонд, протестите от 2020 година и упражняването на полицейско насилие, делото срещу Баневи, системата за случайно разпределение на делата, поставят под съмнения почтеността и независимостта на съдебната власт“, каза правосъдният министър Надежда Йорданова по отношение на Иван Гешев, по време на изслушването на ВСС за неговото отстраняване, предава NOVA.

Протест с искане за оставката на Гешев под прозорците на ВСС

Тя отбеляза, че доверието в главния прокурор е едва 8%. „Тези публични изяви трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8%, а отрицателно мнение имат 57%“, каза тя.

Йорданова посочи, че е нелепо главният прокурор да неглижира ролята на медиите. „Според главния прокурор е обидно в 21 век да се изисква с изрезки от вестници отстраняването му. Показаното надменно и неглижиращо отношение към медийните публикации, е показателно за дълбоко непознаване на ролята на медиите, чиято работа е да разкрива злоупотреби“, каза Йорданова.

От своя страна Иван Гешев заяви, че 8% е по-висок рейтинг на доверие от процентите, които е получила партията на Йорданова.

Това е политическа атака, която се води срещу прокуратурата. Бих препоръчал да се прочетат решенията на консултативния съвет на европейските прокурори. Точно заради това има разделяне на властите, защото не сме политици, за да мерим работата си с рейтинг, но ако имам 8% доверие, това е по-голям процент от резултатите на партията, издигнала някои от хората в тази зала“, отговори Гешев.

Част от присъстващите призоваха политиката да напусне залата. „Нека политиката да напусне тази зала и да остане само правото. Първото предложение е да отложим разглеждането на тази точка“, каза Георги Чолаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари