Решават окончателно за цената на водата на 28 декември

0
Мая Манолова смята, че увеличението на цената е несправедливо заради ниските доходи и социалната непоносимост
Мая Манолова смята, че увеличението на цената е несправедливо заради ниските доходи и социалната непоносимост Снимка: Димитър Кьосемарлиев / dnes.bg

Общественото обсъждане на цената на водата за 2019 г. беше съпътствано с протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Десетки граждани се събраха за около час на бул. „Княз Александър Дондуков“ 8 с искания да бъде спряно заложеното увеличение и да се изготви анализ на инвестициите във ВиК сектора.

Според доклада за поисканото изменение на одобрените цени за ВиК услугите през 2019 г. цените ще бъдат променени в 27 населени места. Очаква се най-висока да бъде цената на водата във Варна, Враца, Добрич и Шумен, където един кубик ще струва над 3 лв. Поскъпване се очаква също в София и Бургас, единствено в Кърджали най-вероятно ще има поевтиняване на услугата - с около 1,5%.

На откритото заседание на КЕВР присъства и омбудсманът Мая Манолова, според която увеличаването на цената на водата е несправедливо заради ниските доходи и социалната непоносимост. „Наясно съм, че предложеното увеличение на цената на водата във ВиК дружествата е предварително заложено и фигурира в съответните нормативни документи, но това, че е заложено и предвидено не означава, че е справедливо“, каза още Манолова. Тя посочи, че ще настоява за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК асоциациите, както и за това, КЕВР да каже какви са ползите от увеличаването на цената на водата за гражданите. „Настояваме и за ясни критерии за социалната поносимост на ВиК услугата. Трябва да се предприемат и мерки за водно бедните хора – защото в България вече има и водно бедни хора, които не могат да си позволят да плащат толкова скъпа вода“, зави Манолова и посочи, че тя и екипът ѝ ще настояват и за нормативни промени. Омбудсманът покани представители на протестиращите граждани да се присъединят към обществената дискусия, но те отказаха и поискаха председателят на КЕВР доц. Иван Иванов да слезе при тях, но това не се случи.

От своя страна, директорът на Дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР Ивайло Касчиев коментира, че Министерството на околната среда и водите трябва да предложи необходимите законодателни промени, така че да се осигури подпомагане на бедните слоеве от населението с т.нар. водни помощи. „Цените, с които са одобрени бизнес плановете на ВиК дружествата, са приети от КЕВР. Тези бизнес планове са били разгледани от съответните общински съвети и са били приети от тях и от асоциациите по ВиК и в момента са в процес на изпълнение. Ако ВиК операторите не се изпълнили инвестициите, които са включени в цените, то те следва да ги наваксат и ние ще направим всичко възможно да го направят. В противен случай КЕВР ще вземе отношение и ще намали цените впоследствие“, заяви Касчиев.

Очаква се на закрито заседание на 28 декември 2018 г. КЕВР да приеме окончателно цените на ВиК услугите за 2019 г.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари