Проверките по магазините: Инспектори следят за дистанция и правилно сложена маска

1
Актовете за физическо лице са от 300 лв. до 1000, а за юридическо лице от 500 до 2000 лв
Актовете за физическо лице са от 300 лв. до 1000, а за юридическо лице от 500 до 2000 лв

Съставени са актове и предписания, проверките продължават и в следващите дни

Започнаха проверки по магазините за спазване на мерките преди коледните празници. Органите на реда и здравните експерти следят за струпване на много клиенти. Проверките са пред и вътре в обектите. Следи се и за неправилно носене на маски. В София и Бургас вече съставиха 6 акта. Екипи на NOVA бяха с проверяващите.

Маски под носа или на брадичката репортерите ни забелязват в повечето магазини. Проверката, на която екипът ни присъства в София, е без представител на МВР, затова клиентите - нарушители не могат да бъдат глобени. Актове обаче се съставят на управителите, ако служител на магазина е в нарушение. При проверките днес са установени двама нарушители.

Дори малко откриване на носа не е правилно. Маската трябва плътно да покрива носа и устата”, посочи Дафинка Спасова – главен инспектор в РЗИ-София.

В магазин за играчки проверяващите установяват, че не се спазва дистанция при касите.

В момента на проверката се констатира струпване при касите, за което бяха предприети необходимите мерки. Глобата е в размер на 300 до 1 000 лв. при първо нарушение за физическо лице, а за юридическо - от 500 до 2 000 лв.”, коментира Александра Асенова – инспектор в РЗИ-София.

Проверки се правят и пред входа на магазините. Инспекторите следят дали има дистанция между клиентите.

Когато клиентите са семейство – те са едно домакинство. Няма проблем да са заедно на опашката”, обясни Асенова.

Общо в София днес са направени 20 проверки и са съставени 5 акта от РЗИ. Четири на граждани и един на фирма. Вчера са съставени десет акта и са проверени 20 търговски обекта.

Най-честите нарушения са за неправилно носене на маска и за липса на организация, заради която се струпват хора пред касите”, добави Инна Балабанова от Столичното РЗИ.

Актовете за физическо лице са от 300 лв. до 1000. За юридическо лице от 500 до 2000 лв.

В Бургас за няколко часа служителите от РЗИ съставиха един акт на търговска хранителна верига заради допускане на много клиенти едновременно. Бяха написани и близо 10 предписания за неправилно носене на маски и липса на дезинфектанти в обектите. До затваряне на магазини не се стигна.

Проверките в магазините в страната ще продължат и през следващите дни. При сериозни нарушения може да се стигне до затваряне на обект за определен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари