Прокурорка забранила на катаджия да спира сина й

3
Цацаров иска уволнението й
Цацаров иска уволнението й Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнението на Райна Банчева от Районната прокуратура в Благоевград, която опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина ѝ.

И след това му наредила повече никога да не го спира за проверка. Днес Цацаров е внесъл предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Бачева, а от държавното обвинение съобщиха, че ще поиска да ѝ бъде наложено най-тежкото наказание - освобождаване от длъжност. В предложението се посочва, че тя е нарушила Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е накърнила сериозно престижа на съдебната власт.

То се основава на резултати от проверка на прокурори от инспектората във Върховната касационна прокуратура. Тя е образувана по сигнал на директора на ОД на МВР - Благоевград за недопустимо поведение на прокурор Бачева.

Проверката на ВКП е установила следното: На 18 октомври около полунощ двама пътни полицаи спрели за проверка автомобил, който се движел с включени халогенни светлини, което е нарушение на Закона за движение по пътищата. Колата карал синът на прокурор Райна Бачева. Катаджиите му съставили фиш за нарушението.

Още сутринта на мобилния телефон на единия от полицаите позвънила прокурор Бачева и му разпоредила до края на работния ден да се яви в кабинета ѝ. В 16.30 ч. Бачева отново и настоятелно разпоредила на полицейския служител да дойде в кабинета ѝ. И той се явил около 17 ч.

Прокурор Бачева му показала снимка на фиша, обяснила му, че санкционираният шофьор е неин син и му заявила, че нарушението е незначително, а синът ѝ въобще не е следвало да бъде санкциониран. Полицаят обяснил на прокурорката, че съставяйки фиша с колегата му са изпълнили служебните си задължения, но тя продължила да настоява, че синът ѝ бил санкциониран неправилно. Бачева разяснила на полицейския служител, че проблемът не е във фиша, а че синът е бил спрян за проверка. Три пъти повторила на полицая регистрационния номер на автомобила, управляван от сина ѝ и му разпоредила повече да не бъде спиран на пътя.

"Изисквайки привилегировано отношение към себе си и към сина си, прокурор Бачева е нарушила стандартите за етично поведение, които забраняват на магистратите да се възползват от служебното си положение с цел извличане на лична облага и въвеждат задължение магистратите да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото. Тези действия представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт", посочва Сотир Цацаров в искането си срещу Бачева да започне дисциплинарно производство.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари