Професор стана студент в Софийския университет

0
Проф. Евгений Сачев е записал специалността "Църковен мениджмънт"
Проф. Евгений Сачев е записал специалността "Църковен мениджмънт"

66-годишният проф. Евгений Сачев често влиза в Богословския факултет на Софийския университет.

Особено през последната година. Проф. Сачев е дългогодишен преподавател в няколко университета, включително и в СУ, доктор на икономическите науки, доктор по социология и създател на цяла наука - културономия, изследовател на културното историческо наследство и експерт по сигурност като бивш военен.

В Богословския факултет обаче проф. Сачев е студент, пише 24 часа.

Учи магистратура в най-новата специалност “Църковен мениджмънт” заедно с още над 40 души. Остава му още една учебна година, за да се дипломира.

Това ми е седма магистратура. Докато учи човек, се чувства вечномлад. Това поддържа духа ми. Хубавото е, че колегите ми в тази специалност са осъзнали своето място и знаят какво искат да постигнат”, казва проф. Сачев, който е баща на зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

Когато отива да се запише през миналата година, проф. Сачев се нарежда чинно на опашката, за да мине през събеседване с преподавателите. Сред чакащите обаче има много негови студенти от Софийския университет, които го разпознават. Някои предполагат, че ще преподава, и се учудват, че ще седне на банките до тях. Предлагат му да мине по-напред на опашката.

“Момичета и момчета, тук съм един от вас, няма да минавам отпред”, казал професорът и изчакал реда си за интервюто за приема.

“Оттогава е сред най-прилежните студенти”, казва ръководителят на икономическия екип от преподаватели в магистърската програма “Църковен мениджмън”" - д-р Асен Ангелов, който е бивш директор на Агенцията по заетостта и иподякон на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Всъщност инициативата за създаването на най-новата специалност е на Ангелов, а дядо Антоний го подкрепя в това начинание и лично се ангажира с програмата. Нещо повече - той е сред лекторите и всички студенти ще могат лично да се срещнат с него, докато се обучават.

“Имах среща с курса миналата година. Това са хора с вяра в сърцата и богословски познания. Мотивирани са и знаят какво искат да постигнат. Тази специалност има за цел да ограмоти студентите в чисто стопански аспект, а тези които са грамотни стопански - да се запознаят с богословието”, казва митрополит Антоний.

Студентите могат да ползват познанията си и в други сфери, защото акцентът е икономиката и стопанското управление. Тази специалност е полезна за свещениците, църковните служители и хората от настоятелствата на храмовете, както и на неспециалистите, които се обучават в теология, религия и богослужение.

Извън духовната част църквата е една много сложна икономическа система.

Лесно може да се сравни с големите корпорации, и дори с управлението на една държава. Тези, които могат да управляват църквата, могат да управляват и държавата”, казва преподавателят д-р Асен Ангелов. Категоричен е, че обучението в магистърската програма дава възможност за реализация както в системата на църквата, така и в бизнеса и държавната администрация.

Идеята на обучението по църковен мениджмънт е по-доброто управление на стопанските дейности в духовния живот, но и религиозно обучение на тези, които са добри мениджъри или служители в държавната и общинските администрации.

Преподават свещеници, но и икономисти като д-р Петкан Илиев, доц. Даниела Илиева от Висшето училище по застраховане и финанси, която е директор и на фондация “Право”, д-р Мартин Иванов от БАН, новият декан на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов, ръководителят на програмата доц. Павел Павлов и много други.

Освен счетоводство, управление и други икономически дисциплини студентите виждат църковния мениджмънт и на практика с посещения на храмове и енории, където системата работи.

“Срещнах студентите с висши духовници, които пряко управляват храмове и епархии. Посещаваме на място различни инициативи на църквата, за да могат да се запознаят и с трудностите”, казва Асен Ангелов.

Занятията са като дискусии между преподаватели и студенти, а графиците се правят така, че да са удобни на всички, защото много от приетите пътуват от цялата страна, за да учат.

Едната магистърска програма е за специалисти теолози. Те учат икономика един семестър и се дипломират. Другата програма е за неспециалисти, които учат 2 години. Първата година изучават религия, теология и църковно дело, а втората икономика и връзката между двете, за да има по-добро управление.

Новата специалност се радва на голям интерес през миналата година, а преподавателите са убедени, че желаещите да се обучават през тази ще са още повече. Приемът на документи за кандидатите е до вторник, 24 септември.

Студентите се интересуват най-много от това как да помагат на хора в нужда и как да изграждат амбициозни инвестиционни проекти в системата на църквата. Изучават се дисциплини като “Организация и финансиране на милосърдна дейност”, “Библейски основи на християнското предприемачество”, “Модели за комуникация в нецърковна среда”, “Компютърно счетоводство”, “Маркетинг на църковните дейности”, “Организация и управление на поклонничеството”, “Дякония” (Социално служение), “Европейски програми и проекти”.

Всъщност обучението по последната е едно от най-важните, защото по различни фондове могат да се реставрират и ремонтират храмове или да се изграждат социално-икономически дейности около църквата. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари