Правила за пътуване в Европа с британска регистрация

0
Шофьорските книжки и регистрационните номера на британските автомобили, ще бъдат променени и при издаването им ще имат нов облик
Шофьорските книжки и регистрационните номера на британските автомобили, ще бъдат променени и при издаването им ще имат нов облик

Шофьорските книжки и регистрационните номера на британските автомобили, ще бъдат променени и при издаването им ще имат нов облик

„Промяната на дизайна на нашите шофьорски книжки и регистрационни табели е исторически момент за британските автомобилисти и потвърждаване на нашата независимост от ЕС“, заяви транспортният министър Грант Шапс, цитиран от Новини Лондон

Правилата за шофиране в Европа след Брекзит с британска регистрация и шофьорска книжка! Едва ли има някой българин живеещ във Великобритания, който да не е на ясно, че британските автомобилни номера и шофьорски книжки вече са променени, европейското знаме е премахнато от тях и е добавен британския флаг по-известен, като Юниън Флаг.

Както шофьорските книжки, така и регистрационните номера на британските автомобили, ще бъдат променени и при издаването им ще имат нов облик, въпреки това старият им формат остава законен и може да се ползва, докато не настъпи нужда от подмяната им.

Благодарение на сключената сделка за Брекзит и договорените условия, шофьорските книжки, независимо дали все още са с европейското знаме и символи или от новия вид с британското знаме, ще важат и ще се признават по пътищата на 27-те държави членки на ЕС.

Също така - няма да им нужда от допълнителна табела указваща държавата на регистрация ако номерата ви са по новият стандарт с британското знаме ако те са от стария вариант с европейското знаме или без никакъв бадж на регистрационния номер, то тогава сте длъжни при пътуване в Европа да залепите допълнителен стикер с Юнион Флаг и GB на него.

Транспортният министър Грант Шапс заяви за медиите следното: „Промяната на дизайна на нашите шофьорски книжки и регистрационни табели е исторически момент за британските автомобилисти и потвърждаване на нашата независимост от ЕС“. „Независимо дали става въпрос за работа или за почивка в чужбина, който иска да шофира в ЕС, може да продължи да го прави с лекота и без притеснение.“

Въпреки тези успокоителни думи на уважавания министър Грант Шапс - нашия съвет, продиктуван от опита ни е, да използвате задължително допълнителна табела (Юнион Флаг и GB) указваща държавата на регистрация на автомобила ви при пътуване в ЕС без значение от кой вид е британския ви номер.

Изключително важно и дори строго задължително е преди пътуване в Европа да се свържете със застрахователя си и да поискате допълнителен сертификат на който е указано изрично, че тя важи за ЕС, както и да държите държавите от Блока да са изброени поименно на него.

Имайте предвид че режима при преминаване през Сърбия, като държава извън общността на 27-те е различен или поне все още неясен, за целта или използвайте маршрута през Унгария, които също са доказани ******но това е друга тема или се сдобийте с международна шофьорска книжка(за нея се кандидатства в пощенските клонове или онлайн и струва около £ 35) за да нямате неприятности и непредвидени разходи.

Също така за пътуване през Сърбия, вече със сигурност ще ви трябва отделна зелена карта или на издадената ви за ЕС от вашия застраховател, задължително трябва да фигурира и името на западната ни съседка. Наш съвет: за сега препускайте тази държава или си развалете по 10 и 20 евро да имате под ръка и да се пробвате да минете по-тънко.

При нужда от съвет или ако имате въпрос ни пишете на лични или под статията във Фейсбук, ще се радваме ако може да сме ви от помощ. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари