Политолог от вашингтонската фондация "Джеймстаун": Русия има нужда от деимпериализация

1
Ако Путин не бъде победен сега, можем да очакваме подобни атаки да продължат в източноевропейските страни, дори в тези, които са членки в НАТО
Ако Путин не бъде победен сега, можем да очакваме подобни атаки да продължат в източноевропейските страни, дори в тези, които са членки в НАТО

Обединяването на демокрациите е благородна цел, но в случая с руската агресия в Украйна става дума за нещо по-голямо - за независимостта на една страна и за империята, която Русия се опитва да изгради.

Когато няма независимост, не може да има демокрация. Най-важно е да се защити суверенитетът и териториалната цялост на една страна. Такъв прецедент може да се използва не само от Русия, за да продължи такива нападения в Европа, но и от други страни в света. Концентрацията трябва да бъде сигурност, суверенност, сигурност, след това обединяване на всички демократични сили срещу тиранията".

Това каза пред БНР политологът от вашингтонската фондация "Джеймстаун" Маргарита Асенова. И подчерта, че не става дума само за Путин, а за Имперска Русия:

"В момента се обвинява персонално Путин, това е правилно, но да не забравяме, че Борис Елцин беше този, който разруши Грозни по начина, по който Путин сега разрушава Харков и Киев. Това е имперска традиция. Русия има нужда от деимпериализация, не само от смяна на режима. Не знам доколко западните правителства осъзнават това".

В предаването "Събота 150" Асенова подчерта, че в Конгреса на САЩ има стабилно мнозинство в защита на Украйна и срещу руската агресия в Украйна.

"Джо Байдън показа до някаква степен мекост, която в Кремъл се изтълкува като слабост. Разбира се, Путин подцени Запада и надцени различията, които съществуват между правителства в западните страни. Трябваше да му се даде категоричен отговор още в самото начало, че война в Украйна ще означава много по-сериозни последици за него. Ако Путин не бъде победен сега, можем да очакваме подобни атаки да продължат в източноевропейските страни, дори в тези, които са членки в НАТО. Ако Украйна не победи, цяла Европа ще бъде в опасност".

По думите на политолога трябва да се увеличат американските и натовските войски по границите на НАТО, за да се даде силен сигнал на Русия, че НАТО е достатъчно силна организация, за да се противопостави.

"Заставането на вярната страна в подобни конфликти винаги носи дивиденти на управляващите, независимо дали ще има икономически трудности".

Интервюто с Маргарита Асенова можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари