По една заплата коледна премия за работещите в съдебната власт

2
От години в съдебната система не е била раздавана коледна премия в такъв размер
От години в съдебната система не е била раздавана коледна премия в такъв размер Снимка: Dunavmost

По една основна заплата и възнаграждение за ранг ще вземат магистратите и съдебните служители за Коледа.

Това реши бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет, предава Лекс.бг.

От години в съдебната система не е била раздавана коледна премия в такъв размер. Напоследък бонусите бяха процент от основното възнаграждение. Например през 2018 г. ВСС реши всички да получат по 43.5% от основната заплата.

През тази година обаче е имало по-голяма бюджетна дисциплина и повече икономии, които позволяват изплащането на по една цяла заплата за Коледа на магистратите и служителите.

Миналата седмица Пленумът на ВСС даде съгласие административните ръководители „да упражнят правомощията си на основание чл. 7, във връзка чл. 9 от Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнителни трудови възнаграждения“. Това на практика означава, че шефовете трябва да определят размера на коледната премия на всеки в съда и прокуратурата, като сумата не може да надвишава една основна заплата с възнаграждението за съответния ранг.

Наред с определянето на коледните премии, бюджетната комисия указва на административните ръководители, че платежните нареждания за допълнителното възнаграждение следва „да бъдат инициирани не по-късно от 18 декември 2019 г.“.

Същевременно бюджетната комисия е определила коледна премия от по една основна заплата и възнаграждение за ранг за председателите на двете върховни съдилища, главния прокурор, членовете на съвета, директорите на Националната следствена служба и на Националния институт на правосъдието, на главния съдебен инспектор и на главния секретар на ВСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари