По данни на МВР от страната са изгонени 1500 чужденци

0
Само около 2200 бежанци са се намирали на територията на България към началото на септември
Само около 2200 бежанци са се намирали на територията на България към началото на септември

Само около 2200 бежанци са се намирали на територията на България към началото на септември.

Това стана ясно от справките на МВР, които то регулярно обявява, съобщи БГНЕС. Данните показват, че натиск има предимно на сръбската граница, която нелегално пребиваващите се опитват да преминат на път към Западна Европа. 

Едва 1315 души са настанени в центровете на агенцията за бежанците в началото на септември. Това е едва 25 на сто от капацитета им. Само преди няколко месеца тези места бяха пренаселени до 150%. Сега 33 на сто от настанените са сирийци, 28 на сто са от Афганистан. 

484-ма души са настанени в центровете от затворен тип на дирекция "Миграция" на МВР, което е 51.5 на сто от капацитета им. 22 на сто в тях са от Афганистан, а 17.6 на сто от Ирак. На външни адреси има още 427 чужденци. Общо 2140 незаконно пребиваващи чужденци са били заловени от 1 януари до 31 август т.г., отчитат още от МВР. Това е с 82.8 на сто по-малко спрямо 2016 г. 

Според МВР от началото на годината от страната са изгонени 1519 чужденци. 40 на сто от тях са от Афганистан, а 28.5 от Ирак. 

От тези справки на МВР не става ясно какви са причините за това рязко намаляване на мигрантския и бежанския поток. Няколко събития от последните дни обаче дават поне няколко обяснения, свързани, от една страна, с промяна на маршрути, а от друга - със засилен контрол откъм Турция. 

Румънските власти са прихванали в Черно море бедстващ траулер с близо 150 мигранти на борда. В нощта срещу сряда два кораба на бреговата охрана и един на военноморските сили са провели спасителна операция, след като са получили сигнал за помощ от плавателния съд, който се е намирал на около 60 км от брега. Траулерът е бил откаран на пристанище Мидия. По информация на говорителя на бреговата охрана Кристиан Чику на борда е имало около 150 нелегални мигранти, сред които 50 деца. По предварителна информация те са граждани на Ирак и Иран. 

Това е всъщност поредният случай на прихванат кораб с мигранти, които се опитват да стигнат до Европа през Черно море, припомня БГНЕС. Властите в Букурещ се притеснявали, че макар и страната им да беше до голяма степен пощадена от мигрантската вълна, пътят през Черно море може да се превърне в алтернатива на този през Средиземноморието. Според румънската гранична полиция броят на мигрантите, които от началото на годината са се опитали да влязат незаконно в Румъния, е с 80% по-голям от общото количество мигранти през миналата година. Почти всички случаи на незаконно пресичане на границата са регистрирани в северозападните части на страната, както и в окръг Кюстенджа. По-рано министърът на външните работи Теодор Мелешкану твърдеше, че Румъния "е по-скоро транзитна държава", и според него броят на бежанците в страната не е голям, тъй като миграционният натиск се оказва основно върху Северна и Западна Европа.

През последните дни стана известно, че само за месец жандармерията в Одрин е заловила 6500 нелегални мигранти при опит да се прехвърлят в Гърция и България. Сред задържаните е имало 1300 деца. Турската дирекция по сигурността твърди, че това е рекордно регистрирано число от началото на мигрантската криза. За сравнение се дава предходният месец, в който спрените до границата бежанци били само около 2500 души. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари