Пловдивски лекари алармират за висока скрита заболеваемост от COVID-19

0
Едва една трета от случаите влизат в официалната статистика
Едва една трета от случаите влизат в официалната статистика Снимка: iStock / Getty

Едва една трета от случаите влизат в официалната статистика

Заради увеличената заболеваемост с коронавирус от днес в Пловдив носенето на маски става задължително в градския транспорт, лечебните заведения и аптеките. Мярката е в сила за един месец. Според лични лекари от региона случаите на Ковид многократно надвишават официалните данни, а скритата заболеваемост е огромна, предаде БНТ.

Според медици едва около 30 процента от случаите влизат в статистиката. Проблемът отчасти е заради невъзможността джипитата да издават направления за ПСР тестове, а пациентите масово отказват сами да плащат за тях. Новите ограничения се налагат заради повишените нива на заболели с COVID-19, според които града и областта влизат в Етап 1.

Д-р Захаринка Вълканова от пловдивското село Крумово се грижи за около 3 хиляди пациенти. В последните две седмици пред кабинета ѝ е пълно с хора, оплакващи се от симптоми на Ковид-19.

"В момента имаме доста болни. Даже преди малко имахме съмнение за бебенце с ковид. Накарахме родителите да направят тест. И те са положителни, и бебето е положително. Тепърва се засилва. Ето днес отново имаме пет нови случая", обясни лекарят.

Д-р Вълконова не крие, че трудно може да накара пациентите си да се тестват за тяхна сметка.

"Голяма скрита заболеваемост. Много. Бихме желали отново да имаме възможност да пускаме тестове, макар че това трябва да стане с разрешение. Трябва нов анекс да имаме, защото в момента имаме забрана. Отново се връщаме в изходна позиция в началото на ковид".

Пациентите, които чакат пред кабинетите на личните лекари с оплаквания, различни от ковид, също се притесняват от ситуацията.

А освен за средства за тестове, които да отпусне Здравната каса, медиците настояват здравното министерство да заплаща труда на лекарите, приемащи пациенти с коронавирус така, както е поемало дейността на закритите вече ковид зони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    mRNA
    Д-р Робърт Малоун, един от създателите на иРНК технологията, наскоро предупреди, че следващото поколение „ковид ваксини“ ще бъдат още по-осакатяващи и по-смъртоносни. Причината е, че са препрограмирани уж да действат против „варианта омикрон“. Но били така разработени, че да създават т.нар. immune imprinting – този „имунен отпечатък“ прави хората по-податливи и уязвими на патогени, които не влизат в програмата на „ваксината“. Така, както го описва Малоун, отново говорим за фармацевтично причинен СПИН – синдром на имунна недостатъчност.
  • 4
    1
    Оппааааа!
    „Те са платени, затова лъжат“ – с тези думи често си обясняваме поведението на някои медийни паникьори в „пиковете“ на фалшивата пандемия. Професор Макари, преподаващ медицина в скандалния „Джон Хопкинс“, потвърждава с аудио записи и текстови съобщения от общуванията си, че положението наистина е… сериозно зле. Както в NIH (Националния здравен институт, управляван от клана Фаучи), така и в здравната агенция CDC и регулатора на храните и лекарствата FDA. „Това е като страшен филм, където съм принуден да гледам (ужасите), без да мога да си затворя очите“ – признава старши експерт към FDA. – „Хората получават лоши (медицински) съвети, а ние не можем да кажем нищо.“ (Разбира се, лошите съвети се дължат на политически натиск и/или фарма-корпоративно влияние в ръководството на тези „обществени“ институции.) Други от събеседниците на професора се оплакват, че вече не могат да разпознаят службите, на които са посветили кариерата си. За трети е станало нетърпимо и отдавна напускат на големи групи. Има и такива, които стискат зъби сред лъжите и корупцията, за да изкарат до пенсионирането. Както пише проф. Макари, всички тези хора са обединени от едно: срама от лъженауката, в която са замесени. Както се оказва, и там, в Америка, и тук, в България, отдадените на псевдонауката пък са обединени от нещо друго: безсрамието и наглостта, с които лъжат за неща, в които става дума за човешки животи, а напоследък и за живота на деца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари