Петролните лобита пак се сдърпаха за закона за горивата

0
Спорният закон за горивата, който предизвика брожения и протести в петролния и в други браншове, върви към ново отлагане
Спорният закон за горивата, който предизвика брожения и протести в петролния и в други браншове, върви към ново отлагане Снимка: iStock

Спорният закон за горивата, който предизвика брожения и протести в петролния и в други браншове, върви към ново отлагане. 

Утре Народното събрание ще гледа на първо четене поредни промени, внесени в края на миналата година от министъра на икономиката Емил Караниколов. В опит да тушира напрежението сред малките търговци на горива, земеделските производители, строителните и минните компании, Караниколов предлага съществено облекчаване на одобрените режими за търговия, съхраняване и превозване на горива. Именно заради завишените изисквания за капитал и банкови гаранции, малките търговци на горива обявиха закона за лобистки в услуга на големите играчи, пише вестник СЕГА.

Този път недоволни от промените на Караниколов са едрите петролни компании. От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са обезпокоени, че новорегистрираните бензиностанции и фирми за търговия на едро са изключени от изискването за банкови гаранции. Това създава условия чрез дружества фантоми да продължи да се краде ДДС и акциз от горива, заявиха от БПГА на заседание на парламентарната комисия за борба със сивата икономика във вторник. Затова от асоциацията ще настояват за промяна в текстовете преди второто им четене.

Формално законът за горивата е в сила от януари 2019 г., но заради липсваща наредба за прилагането му той не действа. Наредбата бе бавена умишлено, за да може междувременно да се изчистят спорните текстове. Тя бе приета в края на юли 2019 г.  "под условие" - трябваше да влезе в сила от 26 октомври, но после срокът бе отложен за 26 януари 2020 г. Сегашните законови промени ще наложат пренаписване на наредбата, а това ще отсрочи влизането в сила на закона с поне още три месеца.

ПЪЛНА ПРОМЯНА

Реално под натиск на различните лобита законът за горивата претърпя пълна промяна. 

Изискването към търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. собствен капитал отпада. Вместо това размерът на минималния капитал ще зависи от размера на бизнеса. За годишни нетни приходи до 5 млн. лв. търговците на едро трябва да имат дълготрайни активи, внесен уставен капитал или обезпечение в размер на 200 хил. лв. За приходи до 20 млн. лв. капиталът или обезпечението трябва да е 500 хил. лв., а за приходи над  20 млн. лв. - 1 млн. лв. 

За бензиностанциите вече няма стриктно изискване да бъдат единствено трайно прикрепени към недвижим имот и се връща отново опцията и да бъдат "преместваеми", т.е. зареждане от цистерни.

Занижени са техническите изискванията и към фирмите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с втечнен газ, които предвещаваха масови фалити.

Изискването тези фирми да притежават поне 10 000 бутилки е заменено с 1000 бутилки. Отпадат и изискванията за минимална кубатура на складовете, в които ги съхраняват.

ОСОБЕНИ СЛУЧАИ

Промените засягат и редица браншове, които се оказаха силно засегнати от закона за горивата - минни компании, земеделци, строителни компании, превозвачи.

На всички тях няма да се налага да се регистрират по този закон заради количествата гориво, което съхраняват и превозват. Строителните фирми, които са в професионалния регистър на Камарата на строителите, ще може да зареждат с горива както собствената, така и наетата тежка пътна техника и превозните средства на подизпълнителите си. Земеделските стопани пък ще  зареждат комбайните с гориво на полето от цистерни с вместимост до 50 куб. м, осигурени от лицензирани данъчни складове. Минните компании също ще зареждат тежката минна техника на място в рудника, без да се изисква да изградят бензиностанции, които да отговарят на изискванията на Закона за устройство на територията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари