Пенчо Милков: Това невежество трови целия град

5
Започват проверки и глоби за горене на плоскости, парцали и гуми в печки
Започват проверки и глоби за горене на плоскости, парцали и гуми в печки

"Започваме мащабна екологична кампания", каза кметът на Русе Пенчо Милков, цитиран от вестник „Утро“.

"Необходима е цялостна информация - както за реалното състояние на въздуха и за това колко и какви вредности има в него, така и за производствените източници на замърсяванията, но също и за битовите замърсители", обясни Милков.                             

До този момент той е провел срещи с представители на местната екоинспекция, с експерти в Министерството на околната среда и водите, със специалисти от Българската академия на науките. Запознал се е с това, което става в големи предприятия като „Монтюпе“, но също и с вероятността въздухът да се замърсява и от други, по-малки фирми, каквито са мебелните. 

"Преди дни се облякох спортно и отидох в „Топлофикация“, три часа оглеждах ТЕЦ-а, не остана дупка, в която да не съм се заврял, разгледах всичко, стигнах до комините, а след това извиках Ковачки и в моя кабинет проведохме сериозен разговор", продължи Пенчо Милков.

"Искам и ще настоявам в големите предприятия да има дни на отворените врати, но истински дни, в които всеки обикновен русенец ще може да надникне където му се иска и да получи истинска, достоверна информация", добави кметът. И припомни: „През 1990 година е била направена пълна инвентаризация на всички производства в Русе. Вече е крайно време отново да се направи такъв преглед, за да се знае кой какво произвежда в Русе, какво отделя, как го пречиства. И всичката тази информация да бъде публична и достъпна“.

"Публична и достъпна ще бъде работата и на Временната комисия за атмосферния въздух в Русе, за учредяването на която кметът е внесъл официално предложение до общинския съвет. Съставът на комисията ще бъде определен и гласуван от ОбС, аз съм направил своите предложения", каза Милков. 

Той обаче повдигна друг важен въпрос. "Необходима е по-голяма информираност на хората, за да знаят, че има обективни дадености - като например това, че в дни с повишена влажност праховите частици се усещат по-изразено, макар и тяхното съдържание да е в норма. Понякога незнанието се превръща в удобна почва, в която някои хора посяват паника и нагнетяват негативизъм, а това не работи за реална промяна на картината", убеден е Милков.

"Ще разширим още повече информацията, която русенци ще получават, като заедно с това ще представяме и данни за състоянието на въздуха и в други големи градове като Пловдив, Стара Загора и другаде", поясни кметът.  

И добави още един съществен момент в предстоящата работа. "Шестимата общински екоексперти заедно със служители на звеното КОРС ще обикалят града, особено кварталите с ниско застрояване, и ще правят проверки какво се гори в домашните печки. Като стане малко по-студено, в много от къщите обитателите веднага превръщат в битово гориво ПДЧ плоскости, стари дрехи, гуми, а това замърсява изключително много въздуха", припомни Милков. Според него хората дори не си дават сметка колко вредно е изгарянето на тези отпадъци, а това невежество трови целия град.

"Еколозите и корсаджиите ще проверяват стари автомобили, които често  се оставят по половин час и повече пред блоковете със запалени двигатели - това също е убийствен замърсител. Ще се правят проверки, ще се отправят предупреждения и след това ще се налагат глоби", бе категоричен Милков. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари