Пчелите са като полудели!

0
Топлото ноемврийско време с много слънце след студения и дъждовен октомври побърка флората и фауната
Топлото ноемврийско време с много слънце след студения и дъждовен октомври побърка флората и фауната

Топлото ноемврийско време с много слънце след студения и дъждовен октомври побърка флората и фауната.

Пчелите се държат като полудели, разказа производител на мед от Видинско, пише „Всеки ден".

Зимният живот на медоноските си има строги закони. А когато на практика не могат да се зазимят, както е сега, можело да се стигне и до страшен мор по пчелните семейства. Пчелите по нашите ширини следват твърдо сезоните и още в късна есен изпадат в покой, както и растителността. Жизнените функции са сведени до минимум с една-единствена цел - колкото може по-малко пчелите да губят енергия и да не се амортизират.

А сега заради продължаващото топло време са напълно объркани. Продължават да излитат от кошерите, да жужат и да се опитват да си събират храна от растенията. Но заради дошлото време за покой вече са напълно зашеметени. Още сега мрат, разясни лошата ситуация пчеларят. 

Според него по-късното заспиване може да наруши и рефлекса им за събуждане напролет. Което пък ще навреди на размножаването, тъй като събуждането започва със снасяне на първите яйца от пчелата майка. Освен това имало и опасност пчелните семейства да умрат от глад. Причината е, че пчеларите в момента не могат да затворят кошерите и да подсигурят храната им за зимата. Пчелното семейство гладува или умира от глад, ако през есента не е било зазимено с достатъчно и качествени хранителни запаси.

Освен пчелите на много места в страната в момента и есенниците са в стрес. Причина отново са нетипичните метеорологични условия - през октомври много дъжд и студено време, а през ноември високи температури, жалват се и зърнопроизводителите.

Ако заради многото валежи вече покълналите жита доскоро страдаха от асфикция - задушаване на корена от водата, то сега пък заради топлото и сушаво време се е образувала дебела почвена кора, през която не достига въздух на кореновата система. И хлебодайните насаждения са шокирани. Корените им мрат точно когато трябва да се развиват, а листата им буйно фотосинтезират и се развиват повече от нормално, обясняват спецовете.

Така можем да останем без житна реколта догодина или с много малко добиви. Особено ако тази зима няма и сняг, който да завие раззеленилите се есенници и да ги пази от измръзване при зимните температури.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари